Иван Георгиев от Турция: Газиантеп е призрачен град


В двумилионния град Газиантеп в Турция времето сякаш е спряло млако след 4 ч. в понеделник, градът е призрачен. Това разказа специалният пратеник на bTV Иван Георгиев, който е в един от сериозно засегнатите от силния трус на 6 февруари регион в Турция.

Спасители от цялата територия на Турция, от Европейския съюз и целия свят са в непрекъсната в борба с времето с цел да се спаси човешки живот. Истината обаче е че времето на затрупаните под отломките на десетки разрушени сгради изтича бавно, коментира Иван Георгиев. Той напомни за информацията от експерти по спасителни операции след земетресения, която сочи, че делът на оцелелите при изваждане в рамките на 24 часа след силен трус е 74%, след три денонощия – на 100 извадени живи са 22-ма. В рамките на петия ден едва 6% от затрупаните под отломките оцеляват.

Днес започва четвъртият ден от спасителните акции след опустошителното земетресение.

Към надпреварата с времето трябва да прибавим и изключително ниските температури през нощта – до минус 10°. Експерти твърдят, че голяма част от хората под отломките губят живота си именно заради премръзване, допълни пратеникът на bTV.

По думите му все още няма официална информация за броя на разрушените сгради в Турция.

Броят на загиналите в двете засегнати от силния трус държави – Турция и Сирия, вече е над 15 000, съобщиха тази сутрин световните агенции.

Турският президент Реджеп Ердоган обеща спасителните акции да продължат, докато „под развалините не остане никой“. Дамаск официално поиска помощ от Европейския съюз./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram