Земетресение от 5,8 по Рихтер повреди домове, църкви и училища във Франция

Земетресение, чиито магнитуд според различни оценки е бил между 5,3 и 5,8 по скалата на Рихтер, е причинило сериозни щети по домове, църкви и училища в западната част на Франция, предават AFP и ВВС.

Трусът от петък вечер е усетен от Рен на северозапад до Бордо на югозапад, като след него стотици сгради са обявени за неизползваеми.

Земетресения с магнитуд над пет са необичайни във Франция, като последното такова засегна страната през ноември 2019 година, отбелязват медиите.

Двама души са били ранени в град Дьо Севр след труса в петък.

Регионът Шарант-Маритим на север от Бордо е бил особено засегнат. В едно от населените места в департамента началникът на противопожарната служба предупреди, че след земетресението църквата е станала „напълно неизползваема“, а висш правителствен регионален служител допълни, че повечето от къщите в центъра на града са засегнати. Училището в градчето ще бъде затворено като предпазна мярка, обявиха още местните власти. Заради труса над 1100 домове останаха без ток.

Премиерът на Франция Елизабет Борн определи земетресението като „необичайно“ и изрази солидарност с онези, „които може би са били притеснени“.

„Ние ще гарантираме, че всеки ще има достъп до жилище“, увери Борн.

Агенция „Фокус“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram