Блинкен пристигна на посещение в Китай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна на посещение в Пекин, съобщава Reuters, като отбелязва, че той е първият високопоставен американски дипломат, който прави визита в страната за последните пет години на напрежение в двустранните отношения.

След като отложи пътуване през февруари, след като китайски разузнавателен балон бе прихванат над въздушното пространство на САЩ. По време на престоя си до понеделник той се очаква да се срещне с външния министър Цин Ган и с Ван И, който от началото на годината заема поста на завеждащ Канцеларията на Комисията по външни работи на ЦК на Комунистическата партия на Китай. Според агенцията в Пекин първият дипломат на Вашингтон може евентуално да разговаря с президента Си Дзинпин, но при всички положения ще се стреми да установи отворени и трайни комуникационни канали, за да гарантира, че стратегическото съперничество между двете страни няма да прерасне в конфликт.

Налице са очаквания посещението на Блинкен да проправи пътя за повече двустранни срещи през следващите месеци, включително възможни пътувания до Пекин на министъра на финансите Джанет Йелън и министъра на търговията Джина Раймондо. Разговорите също така може да доведат и до организиране на среща на високо равнище между Си и държавния глава на САЩ Джо Байдън. Припомня се, че в събота американският президент изрази надежда за провеждането на разговор лице в лице с китайския си колега през следващите месеци.

Среща на двамата лидери през ноември на индонезийския остров Бали за кратко намали страховете от нова Студена война, но след инцидента с китайския балон над САЩ контактите между двете страни почти преустановени.

„Има признание и от двете страни, че наистина трябва да имаме канали за комуникация на висше ниво“, подчерта високопоставен служител на Държавния департамент пред репортери по време на кратко спиране за зареждане на гориво в Токио на път за Пекин.

„Намираме се във важен момент от отношенията, където смятам, че намаляването на риска от грешни изчисления, или както нашите китайски приятели често казват, спирането на низходящата спирала в отношенията, е нещо важно“, допълни служителят.

Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram