Зеленски: Ситуацията в Бородянка е „много по-ужасна“ от тази в Буча

Руските сили вече са се изтеглили напълно от Северна Украйна и се прегрупират за боеве в Донбас, сочат данни на британското министерство на отбраната. Междувременно от Кремъл за първи път признаха за значителни загуби на войници в Украйна.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че ситуацията в съседния град Бородянка е „много по-ужасна“ от тази в Буча.

Според Зеленски има данни, че руските части се готвят да разположат тела на убити цивилни в Мариупол така, че да обвинят от своя страна украинската армия в зверствата, които самите те извършват, предупреди президентът Володимир Зеленски в поредното си видеообръщение.

И отново призова международната общност за още санкции срещу Русия и оръжия за Украйна.

„Ако санкциите имаха 100-процентов ефект, нямаше да има нужда да се обяснява толкова подробно защо са важни. Затова повтарям отново – нужни са още санкции, още по-смели. На първо място Украйна се нуждае от оръжия, които ще ни помогнат да спечелим на бойното поле“.

Министрите на външните работи на страните от НАТО се договориха за продължаване на оръжейните доставки за Украйна. Първият дипломат на Киев Дмитро Кулеба, който участва в заседанието в Брюксел, заяви, че е срещнал по-голямо разбиране по въпроса от страна на източните членки на Алианса.

Американският президент Джо Байдън приветства решението на Общото събрание на ООН да замрази членството на Русия в Съвета по правата на човека към организацията заради войната в Украйна.

Във Вашингтон американският Сенат гласува с пълно мнозинство от 100 гласа забрана за внос на руски петрол, както и Русия и Беларус да бъдат лишени от статут на най-облагодетелствани страни, с които търгуват Съединените щати.

Германското правителство ще предостави 2 милиарда евро на федералните провинции, за да покрият разходите си за грижи и интеграция на украинските бежанци в страната.

Междувременно за първи път Русия – в лицето на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков – призна, че търпи загуби в Украйна, без обаче да посочи конкретни числа.

„Имаме значителни загуби на войници, това е огромна трагедия за нас“

В края на март руските власти съобщиха, че 1351 техни военнослужещи са убити в Украйна, а  над 3800 са ранени – далеч по-малко от данните, които съобщават властите в Киев. Песков за пореден път отхвърли обвиненията, че руските войски са извършили военни престъпления в Буча.

Украйна се е отказала от някои от собствените си предложения, направени на мирните преговори в Истанбул на 29 март, обяви по-рано руският външен министър Сергей Лавров, според когото Вашингтон подтиква Киев към продължаване на бойните действия.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram