Затягат контрола в Нидерландия за Коледните празници

Нидерландия ще удължи ограниченията заради COVID-19 и те ще важат и по време на Коледните празници, а ваканцията за малките ученици ще започне от по-рано, от 20 декември, съобщи днес премиерът Марк Рюте.

Рюте заяви по телевизията, че бързото разпространение на варианта Омикрон на коронавируса буди безпокойство и налага да се действа предпазливо, предаде Ройтерс.

Ваканцията за началните училища ще започне на 20 декември, седмица по-рано от обичайното. Целта е да се намали възможнтостта по-малките да заразят по-възрастните от семейството по време на празниците. Втората поредна Коледа, в която бабите и дядовците няма да могат да прегърнат внуците си, е болезнена необходимост, каза премиерът.

Преди края на януари всички пълнолетни граждани на Нидерландия ще могат да си поставят бустерни дози от ваксините за подсилване на имунитета, съобщи здравният министър Хуго де Йонге.

До 14 януари се удължават противоепидемичните мерки, които са в сила от 28 ноември – ресторантите, баровете и магазините за стоки, които не са от първа необходимост, както и други обществени места остават затворени от 17 ч. до 5 сутринта, спортните събития ще са без зрители. Остава в сила и съветът да се работи дистанционно, когато е възможно.

Заразените с коронавирус в Нидерландия намаляха от рекордно високите си нива след въвеждането на локдаун за през нощта, но все още са относително високи – около 85 на 100 000 жители.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram