Западът може да принуди Украйна да преговаря с Путин

Западът може да принуди Украйна да преговаря с Руската федерация, заяви външният министър на Литва на фона на все по-големите опасения, че скоро няма да има изход от войната.

Украйна рискува неволно да бъде въвлечена в мирни преговори с Русия, ако съюзниците не доставят на Киев оръжията и боеприпасите, необходими за спечелването на войната. Това мнение изрази литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис в интервю за LRT, съобщава Bloomberg.

Липсата в Киев на ракетни системи и боеприпаси, както и продължаващият месеци процес на вземане на решения от страна на ЕС, може да постави Украйна в положение, в което тя няма друг избор освен да търси мир, каза той, подчертавайки, че „това няма да бъде изборът на Украйна .“

„Украйна, която познаваме и Украйна, на която ще помагаме, докато дишаме, никога няма да преговаря с терористи. Но реалността може да е различна“, отбеляза Ландсбергис.

Дипломатът изрази разочарование, че помощта на САЩ се блокира от републиканците, а ЕС не е в състояние да осигури на Киев достатъчно боеприпаси. „Изглежда комично, когато Северна Корея помага на Русия повече, отколкото ЕС помага на Украйна“, каза той.

Преди няколко дни Ландсбергис в Съвета на външните министри на Европейския съюз нарече призивите за прекратяване на огъня в Украйна сега „срамно предложение“, сравнявайки го с храненето на мечка и поканата към нея да се върне по-късно.

Източник: Факти бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram