Животът в Китай все повече заприличва на антиутопията на Оруел

Градската управа на китайската столица Пекин ще определи до 2021 г. „личните точки на заслужаващите доверие“ граждани и фирми, съобщават държавните медии, въвеждайки спорния план на Китай за система за „социален кредит“ за наблюдение на гражданите и бизнеса, съобщава „Ройтерс“.

Внедряването на системата привлече вниманието на международните медии, предизвиквайки сравнения с романа на Джордж Оруел „1984“, като критиците изтъкват, че това би могло да изключително да засили вече строгия контрол над обществото на Китайската комунистическа партия.

В пътната карта на плана, публикуван през 2014 г., Китай заяви, че до 2021 г. ще създаде „социална кредитна система“, която да възнаграждава или да наказва физически лица и корпорации, използващи технологии да записват различни мерки за финансов кредит, лично поведение и корпоративни злоупотреби.

Но китайските власти не бяха споменали използването на точки, както са предложени от общинската управа на Пекин в нов план, публикуван вчера, за да се подобри средата за бизнес на града.

Списъци с данни, действия и мерки ще бъдат използвани за създаването на пробна система от „лични точки за надеждност“ за жителите и компаниите в столицата. Използваният термин може да бъде преведен и като „кредитоспособност“ или „почтеност“.

Планът не включва подробности за това как точковата система ще работи.

Информацията от системата обаче може да повлияе на достъпа да пазара, публичните услуги, пътувания, заетост и възможността за започване на бизнес, като на надеждните хора ще им бъде осигурявана „зелена светлина“, а онези, които са в черния списък, „не могат да предприемат стъпка“.

„Това е важен нов подход на Пекин за оценка на доверието във физическите лица и обвързването му с целия им живот“, коментира неназован официален представител от общината в Пекин, цитиран от „Синхуа“.

Планът трябва да служи като пример за останалата част от страната за това как да се подобри поведението на хората и бизнеса, отбелязва държавната новинарска агенция „Синхуа“.

Ще бъде създадена и втора система за оценка на надеждността на правителствените служители и отдели, като се прецени дали са изпълнени договорите и обещанията, резултатите от които ще бъдат включени в оценките на изпълнението.

Системата за социални кредити, която се изгражда на принципа „веднъж неблагонадежден, винаги ограничен“, ще насърчи държавните органи да споделят повече информация за злодеянията от страна на отделни хора и компании, за да координира наказанията и възнагражденията.

Някои експерти твърдят, че системата една прохожда и би могла да спомогне за справянето със социални проблеми като измами или продоволствена сигурност, както и да отбелязва, че наказанията са ограничени до черни списъци, специфични за дадена индустрия, а не до цялостен резултат.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram