ЕС ще позволи на държавите да купуват компании, за да спрат Китай

Европейският комисар по въпросите на конкуренцията заяви пред Financial Times, че страните членки трябва да купуват акции в компании, за да се противопоставят на заплахата от китайски поглъщания. Коментарите й идват в момент, когато ЕС формулира планове за защита на бизнеса си на фона на епидемията от коронавирус, съобщи економик.бг.
„За нас няма проблем, ако държавите решат да се намесят като пазарни участници, ако е необходимо, ако придобият акции в дадена компания, ако искат да предотвратят подобно поглъщане“, каза Маргрете Вестагер в интервюто за FT.

„Съществува реален риск бизнесът, който е уязвим, да бъде обект на поглъщане“, добави тя. „Сега ситуацията наистина подчертава необходимостта от мерки в тази посока, така че работим наистина интензивно.“ Регулаторите вече обсъждат предложения за предоставяне на широки правомощия на държавите от ЕС.

Европейските компании отдавна са в полезрението на китайските конкуренти, но резкият икономически спад, причинен от избухването на коронавируса и последвалото рязко падане на цените на акциите на целия континент, увеличи потенциала за задгранични оферти, коментира FT.
Вестагер предупреди да не се въвеждат необмислени мерки, като каза, че най-доброто решение ще бъде изготвянето на разпоредби, които действат като възпиращо средство. „Хората са повече от добре дошли да правят бизнес в Европа, но не и да го правят с нелоялни конкурентни средства“, добави тя.
След натиск от страна на Германия и Франция регулаторите да осигурят равнопоставеност между европейските и китайските конкуренти, Вестагер заяви миналия месец, че предложенията в този смисъл ще бъдат публикувани през юни.
Основният ремонт ще бъде насочен към корпорациите, които са собственост или са подкрепени от правителства извън ЕС, за да се справи ЕС с притесненията, че тяхната финансова мощ им дава несправедливо място пред европейските конкуренти.
На въпрос дали е време по-скоро да се приемат такива мерки в светлината на настоящата криза, Вестагер каза, че Брюксел работи „възможно най-бързо“ за публикуване на подробности.
Всяко предложение ще трябва да бъде обсъдено и ратифицирано от Европейския парламент.
През декември Вестагер похвали нидерландски предложения, призоваващи за обновяване на европейското законодателство, за да се даде възможност на регулаторите да се намесват в сделки, при които държавните компании нарушават конкуренцията.
Предложенията на Нидерландия предвиждат Брюксел да спре тези компании да купуват конкуренти от ЕС на завишени цени или да ги подбиват с изкуствено ниски продажни цени.
Европейската комисия също би имала правомощието да изисква по-голяма прозрачност за чуждестранните компании.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram