ЕС подписа споразумения с Грузия и Молдова, но без Украйна

ЕС подписа тази сутрин две споразумения за асоцииране с Грузия и Модлова, но не и с Украйна, основната страна от бившия съветски блок.

Киев потвърди отказа си, обявен миналата седмица под натиска на Русия. Споразуменията за асоцииране и свободна търговия с Тбилиси и Кишинев бяха парафирани, слагайки край на преговорите преди окончателното подписване в идните месеци.

„Статуквото не се промени. Украинският президент не е готов да стигне по-далеч в интеграцията с ЕС“, заяви малко преди това латвийската президентка Далиа Грибускайте, която е домакин на срещата на върха на Източното партньорство.

Тя обвини украинските ръководители, начело с президента Виктор Янукович, който все пак беше във Вилнюс, за това, че е избрал „път, който не води на никъде“. Представителката на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че „вратата на ЕС е отворена“. „Тя е отворена, защото е важно за тях и за нас“, допълни Аштън пред журналисти и изрази надежда двете страни да „постигнат напредък възможно най-скоро“.

В кратко съобщение президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой изрази задоволство от „решителността, смелостта и политическата воля“ на грузинските и молдовските ръководители и увери, че ЕС уважава суверенитета на тези страни. /АФП

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram