ЕС не бърза да приема Украйна

На 8 април, 2022 г. председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери Украйна в подкрепата на Европейския съюз в борбата ѝ срещу Русия и връчи въпросник на президента Володимир Зеленски за стартиране на ускорена кандидатура на Киев за членство. Следвайте „Гласове“ в Телеграм.

Лидерите на Европейския съюз няма да поемат ангажимент да ускорят процеса на присъединяване на Украйна към ЕС по време на срещата на върха Украйна-ЕС на 3 февруари, съобщи за ТАСС източник от европейската делегация на срещата.

„Страните от ЕС ще се съгласят, че Украйна е изминала дълъг път, постигайки сериозен напредък в реформите, но няма да има обещание за ускоряване на членството“, каза източникът.

Според него редица източноевропейски държави са за ускоряване на процеса на присъединяване на Украйна.

„Някои страни, предимно източноевропейски, настояват да се обещае ускорено членство на Украйна в такъв труден за страната момент. Но не всички държави споделят тази гледна точка. По-специално, това са големите държави членки, които смятат, че не трябва да се дават празни обещания на Киев“, добави той.

Миналата седмица украинският министър-председател Денис Шмигал заяви, че правителството очаква да стане член на ЕС след по-малко от две години от началото на преговорите за присъединяването. Украинският президент Владимир Зеленски смята, че преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС трябва да започнат още тази година.

На 23 юни 2022 г. държавните и правителствените ръководители от ЕС взеха решение да предоставят на Украйна и Молдова статут на кандидати за членство в ЕС. Все още не са определени сроковете за започване на преговорите за присъединяване. Брюксел посочи, че предстои много работа на правителството в Киев, което трябва да извърши важни реформи. ЕС също така заяви, че Украйна може да се присъедини към европейската общност едва след като конфликтът на нейна територия приключи.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram