ЕС изглежда най-зле икономически спрямо конкурентите си


Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната е понесъл исторически спад от 6,8 на сто през 2020 година в резултат на пандемията от коронавирус, сочи първа оценка на Евростат, цитирана от Франс прес и Асошиейтед прес.

През четвъртото тримесечие БВП в страните от валутния съюз е намалял с 0,7 на сто спрямо предходните три месеца.

В целия Европейски съюз спадът е бил малко по-слаб – 6,4 на сто за 2020 година и 0,5 на сто за периода от октомври до декември.

Европейската комисия очакваше в ноемврийските си прогнози по-силно свиване на икономиката на 19-членната еврозона – със 7,8 на сто за миналата година. За ЕС като цяло се прогнозираше свиване със 7,4%.

Европа се представя доста по-зле от конкурентите си, макар да демонстрира в края на годината по-голяма от очакваното устойчивост благодарение на добрите резултати на германската промишленост.

През 2020 г. БВП е отстъпил с 3,5 на сто в САЩ, с 3,1 на сто в Русия, а в Китай е нараснал с 2,3 процента.

Строгите ограничителни мерки в повечето европейски страни през пролетта са стрували много скъпо, както и възобновяването на ограниченията през есента с цел овладяване на втората вълна от Ковид-19, отбелязва АФП.

В резултат на това през годината се наблюдават резки спадове и възходи, белязани от парализата на цели сектори от икономиката, най-вече свързани с транспорта и туризма.

През първото тримесечие БВП на еврозоната се сви с 3,7 на сто, а след това с 11,7 на сто през второто тримесечие, в разгара на първата вълна, когато повечето заводи на континента бяха принудени да спрат работа.

През третото тримесечие настъпи исторически подем от 12,4 на сто благодарение на отмяната на ограниченията. В края на годината обаче отново настъпи спад, отбелязват агенциите./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram