Ердоган бойкотира Световния икономически форум

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган спря финансовия министър Мехмет Шимшек да присъства на срещата на Световния икономически форум в Давос тази седмица заради позицията на организацията за войната между Израел и палестинците в Газа.

Шимшек трябваше да пътува до Швейцария за годишното събиране на бизнес и политически елити, докато Ердоган не отмени пътуването, съобщава Bloomberg.

Не е ясно колко други турски представители са планирали да пътуват в делегацията на Шимшек, но турският президент е „помолил служителите на страната си да пропуснат“ срещата на върха.

Още през октомври основателят на Световния икономически форум Клаус Шваб публикува изявление, осъждащо „терористичните атаки на Хамас срещу Израел“. Изявлението също така призовава за защита на „цивилното население в Газа“, без изрично да посочва дали тази отговорност пада върху израелските сили или върху палестинските бойци.

Ердоган е далеч по-язвителен в критиките си към еврейската държава, обвинявайки Израел в извършването на геноцид в Газа и заявявайки, че израелският премиер Бенямин Нетаняху „не се различава от Хитлер“.

Турският президент не е бил в Давос от 2009 г., когато участва в дебат с израелския премиер Шимон Перес. Ердоган, който по това време беше премиер на Турция, критикува Перес за нахлуването на Израел в Газа през предходната година. „Не мисля, че ще се върна в Давос след това“, каза Ердоган и напусна сцената.

Говорител на Световния икономически форум заяви пред Bloomberg, че „сериозната ситуация в областта на сигурността и хуманитарната ситуация в Близкия Изток ще бъде ключов фокус“ на тазгодишната среща на върха и че „над 50 лидери от арабския свят, включително палестински представител на високо равнище“ ще присъстват по време на едноседмичната среща.

Израелският президент Исак Херцог ще произнесе реч с Клаус Шваб в четвъртък.

Турция арестува 34-ма души, заподозрени в шпионаж за израелската разузнавателна агенция Мосад по-рано този месец, обвинявайки ги в заговор за провеждане на „разузнавателна“ работа, включително „преследване, нападение и отвличане“ на чужди граждани, живеещи в Турция от името на Израел. Арестите дойдоха, след като Ронен Бар, директор на израелската разузнавателна агенция Шин Бет, предупреди, че Израел ще преследва „Хамас“ в множество чужди страни, включително Турция.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram