ЕП обсъжда върховенството на закона и корупцията в България

Дневният ред за първата сесия на ЕП за този месец предвижда на 5 октомври евродепутатите да обсъдят на пленарно заседание въпросите за принципите на правовата държава и основните права в България.

Обсъжданията ще продължат 45 минути.

На 30 септември Европейската комисия представи пред депутатите от Европейския парламент доклад за състоянието на върховенството на закона в държавите-членки на Евросъюза.

В него бе уточнено, че понятието „върховенство на закона” предполага прозрачен, отчетен, демократичен и плуралистичен процес за приемане на закони; правна сигурност; забрана на произволното им прилагане от страна на изпълнителната власт, ефективна съдебна защита от независими и безпристрастни съдилища, ефективен съдебен контрол, включително зачитане на основните права; разделение на властите; и равенство пред закона.

Подчертава още се, че тези принципи са признати от Европейския съд и Европейския съд по правата на човека и спазването на върховенството на закона е от съществено значение за доверието на гражданите и бизнеса към обществените институции, а ключовите му принципи се ползват с подкрепата на гражданите в държавите-членки на ЕС.

България бе спомената на няколко места в доклада, като се посочва, че там има проблеми – в частта за правосъдната система, борбата с корупцията и медийната свобода.

Ден след оповестяването на доклада Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи прие  с 35 гласа „за“, 30 „против“ и един въздържал се проект на резолюция за България. Очаква се всички евродепутати да гласуват документа на днешното заседание.

Черновата бе изготвена от председателя на комисията Хуан Агилар (социалисти и демократи, Испания) и разглежда въпроса с върховенството на закона и основните права в нашата страна. В документа се отбелязва, че постоянният отказ от съобразяване с основните ценности на ЕС е заплаха за Общността.

Допълва се, че у нас се наблюдават изказвания с реч на омразата, включително от членове на правителството и депутати, защитени от законово преследване по този повод със своя имунитет.

Отправя се призив за задълбочено разследване на общоизвестните случаи със съмнения за корупция в страната и се посочват конкретни примери. Отчита се, че според оценки на международни организации състоянието на медиите в нашата страна се влошава и се множат посегателствата срещу журналисти.

Предлага се ЕП да изрази съпричастност с протестите за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация. Посочва се, че правосъдната система у нас не е достатъчно независима и се отбелязват препоръките на Съвета на Европа за повишаване на отчетността на главния прокурор. Изразява се загриженост от обсъждането на промени в изборните правила непосредствено преди следващите избори.

Финалният текст на резолюцията ще бъде гласуван в четвъртък.

На 5 октомври в 16:30 ч. (местно време) пред централния вход на ЕП в Брюксел, група българи, сред които проф. Велислав Минеков, ще дадат подробности за състоянието на върховенството на закона и корупцията в България, погазването на демокрацията, правовия ред и медийната свобода, както и за злоупотребите с европейски фондове.

 „Възнамерявам да извършва някои предателства не към родината, а по отношение на управляващата ни мафия. Сега ще видите на какво съм способен”, подчерта проф. Минеков преди да замине за Брюксел.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram