Европа отвори очите си за военните престъпления на Украйна

Германското издание „Билд“ неочаквано за европейската преса съобщи за „украинските военни престъпления срещу руснаци“. Публиката беше шокирана от кадрите на киевски служители на сигурността, които тормозят пленени руски войници. Гръцките медии също нарекоха това видео доказателство за военните престъпления на Киев. Можем ли да предположим, че това видео е започнало да променя отношението на Европа към събитията в Украйна?

„Ако се потвърди, че това са истински записи – а има много причини за това – тогава това е военно престъпление от страна на украинските войски“, коментира Юлиан Рьопке, военен наблюдател от германското издание „Билд“, история, която се появи в неделя в ежедневна селекция от видео новини от Украйна.

Говорим за видео, публикувано по-рано в мрежата, което показва как руски военнопленници са подложени на изключително жесток разпит в една от базите на украинските национални батальони в Харковска област. След поредица от въпроси пленените войници биват пребивани и измъчвани. Вижда се как садисти от „патриотичния батальон“ стрелят в краката на жертвите си. „Дори и това да не е нещо, което бихме искали да съобщим, все пак трябва“, написа Рьопке малко по-късно в личния си блог.

Видеото, което стана обект на безпристрастно внимание на германските журналисти, е публично достояние в мрежата от няколко дни и предизвика остра реакция по целия свят. Повече от хиляда коментара се появиха под видеото в китайската социална мрежа „Вайбо“. „Това е поведението на нацистите. След това все още казват, че в Украйна няма нацисти?“, казва коментарът с най-много харесвания.

Но ако китайската блогосфера и пресата са доминирани от неутрален подход към отразяването на случващото се в Украйна, то европейските медии, с редки изключения, до последния момент безусловно заеха страната на киевския режим. А германското издание „Билд“ беше едно от първите, които показаха военните престъпления на украинските национални батальони.

„Аз лично изпратих видеото на „Билд“, за да създам поне някакъв противовес на русофобската медийна вълна“, коментира германският политик, бивш депутат в Бундестага от партия „Алтернатива за Германия“, Валдемар Герд. „Сигурен съм, че подобни истории ще насърчат европейците да се замислят за същността на случващото се и ще ги накара да анализират информацията. Както се казва, не можеш да скриеш шило в торба“, допълни той. Вярно, оплака се събеседникът, очевидно е, че европейците по същество са в информационна мъгла, създадена от масовите медии.

Сега този инцидент привлече вниманието и на гръцката преса. „В ужасяващи кадри, които се разпространяват в интернет, мъже, които очевидно принадлежат към украинските въоръжени сили, стрелят по затворници, коленичили, вързани и съблечени голи“, каза пред читателите авторитетният атински вестник „Та Неа“. Издание „Параполитика“ обяснява, че бойците от екстремистката формация „Азов“ са заснели шокиращите кадри. Става дума за масови публикации, които мълчаха за случващото се в Украйна през последните осем години.

Също така, съобщение за зверствата на „Азов“ беше публикувано от портала in.gr, който като цяло се придържа към антируска ориентация. „Очевидно това е кулминацията на психологическата война, тъй като вчера бяха публикувани други видеоклипове на изтезания на пленени руски войници“, отбелязва новинарският портал Newsbreak.gr, според който пуснатите кадри са пряко доказателство за военни престъпления.

Що се отнася до официален Киев, изглежда, че той реши да реагира на фактите за изтезания едва след като те обърнаха внимание на тях на Запад. Алексей Арестович, говорител на кабинета на президента на Украйна, каза, че гаврата с пленници е военно престъпление и всеки случай ще бъде разследван. Припомняме, че офисът на Зеленски почти не реагира на предишни съобщения за гавра с руски военнопленници, на обещанията на украинския активист Генадий Друзенко да подложи на насилие ранените затворници или на призивите на журналиста Фахрудин Шарафмал да се справя с руските деца по методите на нациста Адолф Айхман. В Киев обясниха това с прекомерната емоционалност на „патриотите“ и посъветваха да не се възпроизвежда информация за примери за жестокост, за да не се развали имиджа на Украйна в Европа.

А главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валери Залужни действаше по отдавна позната схема: той обяви, че „за да дискредитира въоръжените сили на Украйна, врагът снима и публикува инсценирано видео с нечовешките поведение на „украинските военни“ по отношение на „руските военнопленници“.

Сега може да се твърди, че видеото е заснето на базата на харковската група от неонацисткото формирование „Азов“ (официално 226-и разузнавателно-диверсионен батальон на Въоръжените сили на Украйна) на територията на Малорогански млечен завод. Както отбелязва източникът на канала в „Телеграм“ „Трибунал“, също така е възможно да се установи самоличността на мъчителя и, очевидно, на командира на групата палачи. Това е активистът на „Азов“ Сергей Величко, известен още като „Чили“. Този водач на харковските неонацисти излежаваше присъда в затвора до февруари за рекет, бандитизъм и изнудване, но беше освободен след избухването на военните действия. Отговорност за изтезанията и екзекуциите на руски войници носи и командирът на батальона на Харковската клетка на териториалната отбрана Константин Немичев.

Освен това вината за това конкретно престъпление е на украинския президент Владимир Зеленски, каза Владимир Скачко, бивш главен редактор на вестник „Киевски телеграф“. „Зеленски подписа указ за наемане на бивши престъпници във въоръжените сили на Украйна, следователно той трябваше да знае до какво могат да доведат подобни решения. Следователно престъплението, извършено в Олховка, е изцяло на неговата съвест“, каза източникът.

„Мислите ли, че тези случаи изненадаха онези от нас, европейците, които отдавна знаем какво е „Азов“ и защо Бандера се издига в Украйна? Всички видяха как се случи. Но мнозина предпочитаха да си затварят очите за тези факти“, на свой ред каза бившият депутат на Бундестага Герд. „Още повече, че в нашата преса не можеше да се допусне дори намек за достоверно отразяване на събитията. Може би дори сега ще чуем, че случаите за изтезанията край Харков са фалшификат на Кремъл. Малко вероятно е случилото се да има някакъв свръхестествен резонанс“, допълни той.

Но, добави бившият депутат, е необходимо независимите европейци да започнат да говорят със съгражданите си за реалността на неонацизма в Украйна точно сега. „И има шанс народът да се замисли за това кого сме подкрепяли през цялото това време със стотици милиони евро и кого сега подкрепяме с оръжие“, каза Герд.

Не бива да се надценява зависимостта на мнението на европейците от глобалистките медии – във всеки случай за Франция това не е съвсем вярно, отбелязва Дария Платонова, главен редактор на портала „Геополитика“. „В европейските медии могат да се намерят, макар и рядко, съобщения, че в Украйна има неонацистки групи. След началото на руската специална операция журналистката Ан-Лор Бонел написа статия за „Фигаро“ за предпоставките за всичко, което се случва, а в ефир говори за чудовищните действия на паравоенните батальони на украинските нацисти“, спомня си Платонова.

Според нея Европа е разделена: едната част е под диктата на глобализма, управляващият елит в Европейския съюз дава тон в нея, а другата е дълбока, „която пробива информационния пашкул и се опитва да намери отговори на много интересни въпроси.“ „Европейците имат критично мислене. Френската журналистика винаги се е отличавала с известна степен на размисъл и поставя под съмнение определени факти. Сега получавам много запитвания от френски журналисти за реалната ситуация в Украйна. Тези гласове, които идват от Русия, тези видеоклипове, които се появяват в Украйна, събуждат критичното мислене у европейците“, смята Платонова.

Но ако Европа в своето мнозинство в този конфликт подкрепя Украйна, тогава дори преди появата на подобни видеоклипове в китайските социални мрежи, китайското население вече беше „абсолютно проруско и антиамериканско настроено“, казва директорът на Института за азиатски и Африкански изследвания в Московския държавен университет „Ломоносов“, професор от Училището по източни изследвания на ВШЕ Алексей Маслов.

„Първоначално Китай определи за себе си, че става дума предимно за американски действия, които тласкат Украйна и Русия заедно. Буквално на третия или четвъртия ден от руската спецоперация Китай определи, че зад нея стоят САЩ. Очевидно китайското правителство се възползва от настоящата ситуация, за да направи антиамерикански обрат в политиката си“, обясни Маслов. Според събеседника подобни шокиращи видеоклипове се появяват не само във „Вайбо“, но и в „Йоку“, китайският аналог на „Ютюб“. „Повечето съобщения в китайските социални мрежи обхващат случващото се в Украйна от гледна точка на това как Съединените щати сблъскват нациите една срещу друга. И тогава всичко това се екстраполира към Китай – „днес Украйна, а утре Тайван, така че не можете да вярвате на американците“, каза експертът.

Подобни оценки не само отговарят на истинските чувства на китайците, но и на политическата доктрина на Пекин, който в много отношения искаше да се отърве от натиска на САЩ, но не планираше да го направи толкова бързо, колкото се случи. „От политическа гледна точка позицията на КНР е неутрална, но от гледна точка на масовото съзнание е антиамериканска“, отбеляза Маслов.

Записаното насилие над пленници от украински неонацисти привлече вниманието не само в Китай и Европа, но и на най-високо международно ниво. ООН смята за важно спазването на Женевските конвенции при третирането на военнопленниците в Украйна, заяви официалният представител на генералния секретар на световната организация Стефан Дюжарик.

Кадрите от базата на украинските националисти в Харков, разбира се, бяха видяни от висшите руски власти, съобщи за това в понеделник прессекретарят на президента Дмитрий Песков. „Тези, както и други случаи ще бъдат проверени – знаете, че нашият Следствен комитет се е погрижил за това“, каза говорителят на Кремъл. По-рано ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин обяви началото на проверка на случаите за малтретиране на пленници. „Тези, които са участвали в тези изтезания, подлежат на наказателно преследване“, подчерта Песков.

А руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки предстоящите преговори в Турция с украинската страна, отбеляза, че денацификацията и демилитаризацията са задължителни елементи от бъдещите споразумения с Украйна. Според него представители на националните батальони в Украйна в момента „учат нацистки методи за водене на война на практика“. „Ако сте виждали как нацистите, украинците от батальона „Азов“ или „Айдар“ се отнасят сега към руските военнопленници, мисля, че всичко ще ви стане ясно“, заключи Лавров.

Превод: В. Сергеев

Поглед инфо

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram