Еврокомисията ще предложи смекчаване на част от санкциите срещу Русия

Европейската комисия, като част от обсъждането на нов пакет от санкции срещу Русия, ще предложи смекчаване на някои от вече съществуващите ограничения, пише Politico, позовавайки се на източници.

В сряда се очаква ЕК да информира посланиците на страните от ЕС за нови мерки, включително въвеждането на таван на цените на руския петрол.

В същото време Брюксел може да отмени забраната за износ на торове, цимент и други продукти от Русия.

Както Bloomberg съобщи след обявяването на частична мобилизация в Русия, страните от ЕС се стремят да определят горна граница на цените на петрола в рамките на няколко седмици като отговор. Няколко дни по-късно същата агенция написа, че въпросът вероятно ще бъде отложен, докато не бъде договорен по-широк пакет от санкции, тъй като Кипър и Унгария се противопоставят на мярката.

Руските власти многократно са заявявали, че няма да доставят нищо в чужбина, ако това противоречи на интересите на Русия.

Западът засили санкционния натиск срещу Москва след началото на специалната военна операция в Украйна. Това доведе до по-високи цени на електроенергията, горивата и хранителните стоки в Европа и САЩ. 

Владимир Путин посочи, че политиката за сдържане и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия на Запада, а санкциите са нанесли сериозен удар по цялата световна икономика.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram