До 667 нарасна броят на арестуваните при безредиците във Франция

Броят на арестуваните при снощните безредици във Франция достигна 667 души, съобщава „Евронюз“.

Вълна от протести заля страната, след като във вторник полицията застреля 17-годишно момче от африкански произход, което засили дълбоко вкоренените опасения относно полицейското насилие и системния расизъм в страната.

Нощта в четвъртък срещу петък беше белязана от грабежи, пожари и увреждане на обществена собственост.

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще проведе кризисно заседание на кабинета днес следобед на фона на продължаващите трета вечер протести.

Той осъди като „неоправдано“ насилието, което избухна в няколко града, като Лион, Гренобъл, Анси и Сент Етиен.

Недоволството избухна, след като полицията застреля 17-годишния Нахел М. от упор в предградие на Париж при спиране на автомобил.

Полицаят, който е открил огън, е официално разследван за убийство, като според прокуратурата законовите условия за използване на оръжие в случая не са изпълнени.

Майката на Нахел, за която се твърди, че е от алжирски произход, заяви, че не обвинява цялата полиция за смъртта на сина си, а само полицая, който е натиснал спусъка.

„Той видя лицето на арабин, на малко дете, искаше да посегне на живота му“, посочи тя.

Вчера властите мобилизираха 40 000 полицейски служители за борба с безредиците в цяла Франция, въпреки тези мерки не бяха достатъчни, за да спрат насилието.

Както и предишните дни, се стигна до много сблъсъци с полицията.

Търговски обекти и предприятия са били ограбени в Париж. В парижкото предградие Дранси протестиращите са използвали камион, за да нахлуят в търговски център, който е бил частично разграбен и опожарен.

Коктейли „Молотов“ са били хвърлени по полицейски офис в По, а кметството в Лил е било замеряно с камъни.

Имението на Пабло Пикасо в Нантер, откъдето е Нахел, преживя трета нощ на насилие с опожарени коли, фойерверки и самоделни гранати. Подпален е и банков клон.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram