Дойче Бан спря да доставя безплатна хуманитарна помощ за Украйна


От началото на годината германският железопътен оператор Deutsche Bahn спря безплатните доставки на хуманитарни товари в Украйна, съобщава Der Spiegel, позовавайки се на източници.

Според публикацията от февруари 2022 г. подразделение на компанията – DB Cargo – е транспортирало 1300 контейнера с хуманитарна помощ в Украйна, включително храна, системи за пречистване на вода, генератори, инвалидни колички, хигиенни продукти и други неща. Транспортните разходи възлизат на около 5 милиона евро.

За предстоящото спиране на безплатния транспорт на стоки DB Cargo, както отбелязва вестникът, съобщи на германските власти през декември. От там обясниха, че средствата за тези цели вече са на изчерпване. Според източници компанията е поискала от Министерството на транспорта на Германия да плати транспорта, но е получила отказ.

В същото време отделът Spiegel съобщи, че правителството обсъжда формата и размера на подкрепата за компанията, за да възобнови безплатното транспортиране на хуманитарни товари до Украйна./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram