Днес Европа чества неофициално Деня на шоколада

Датата 7 юли не е избрана случайно. Преди 462 години, точно на 7 юли 1550 години е пристигнала първата партида какаови зърна от Южна Америка в Испания. Затова днешният ден е избран от Европейския съюз за Ден на шоколада, разкри Dnes.bg.

Първият народ, който е произвеждал хранителен продукт от какаото, са били ацтеките. Те са го наричали „храна на боговете”, тъй като са опознали уникалните му вкусови свойства. От техния език произхожда и думата „какао”, която по-късно е приета от испанците и е пренесена в Европа.

Легендите на ацтеките гласи, че какаовото дърво е свещено. То им е дарено от бог Коацекоатл. Затова местните са ценели изключително много плодовете на това дърво, дори са ги използвали като платежно средство.

Безценните какаови зърна били приготвяни в местно люто питие, обогатено с много подправки, което се различава напълно от нашата асоциация за днешното какао. Тяхната напитка е била приготвяна от вода, какао, ванилия, царевица и лют черен пипер.

В историческите анали е записана една интересна история. Когато испанските конкистадори са превзели Мексико през 1519 година, в камерите за съкровищата на Монтесума ІІ – последният владетел на ацтеките, европейците открили над 25 000 стотници какао, част от които са пренесли в Европа.

В началото този уникален и чудодеен продукт бил напълно непознат, но скоро той започнал да се търгува скъпо и равностойността му се заплащала в злато. Според историческите източници, един роб струвал понякога и само 100 какаови зърна.

Шоколадът на блокчета, така както го познаваме днес, е бил направен за пръв път едва през 1842 г. от Джон Кадбъри. Той бил вдъхновен от идеята да направи твърд шоколад. По-късно тази идея е била доразработена от Даниел Петер в Швейцария, който добавя мляко към шоколада и така се получава любимия на всички деца и възрастни млечен шоколад.

Средно човек изяжда през живота си около 10 000 шоколадови блокчета. Уникалният приятен вкус на шоколада се дължи единствено на химичните реакции, които настъпват с него като попадне в устата. Какаовото масло има точка на топене малко под температурата на човешкото тяло. Затова, когато лапнем вкусното шоколадово блокче, ние го усещаме как нежно се топи в устата ни и така ни доставя изумително удоволствие.

Честит Ден на шоколада на всички, които го обичат във всичките му разновидности!

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram