Джон Кърби: САЩ биха искали бързо уреждане на конфликта в Украйна по дипломатически път

САЩ не виждат никакви признаци за готовност на Русия да използва ядрено оръжие. Това заяви координаторът по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби в интервю за ABC, цитирано от БГНЕС.

„Няма нови разузнавателни данни или доказателства, че Путин е решил да използва ядрено оръжие. Честно казано, няма доказателства, че той е взел такова решение. Също така не сме видели нищо, което да ни даде основание за промяна състоянието на готовност на нашите стратегически сили за възпиране“, каза Кърби.

Той добави, че САЩ и техните съюзници „наблюдават най-отблизо“, но „няма индикации, че Путин е направил нещо, за да се доближи до вземането на подобно решение“.

Кърби отбеляза, че САЩ биха искали бързо уреждане на конфликта в Украйна по дипломатически път: „Всички искаме тази война да приключи. Тя продължава твърде дълго. Необходимо е и двете страни да могат да седнат и да се споразумеят, да намерят изход от това по мирен и дипломатически начин“, каза той.

В същото време Кърби изрази твърдение, че Русия възпрепятства началото на преговорите и „не проявява никакви признаци на готовност да го направи“.

Същевременно беше съобщено, че руският президент Владимир Путин е свикал за утре заседание с членовете на националния Съвет за сигурност. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че съвещанието е с постоянните членове на съвета. Говорителят не посочи дали инцидентът на Кримския мост, който вчера беше повреден от експлозия, ще бъде сред темите на заседанието.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram