Десетки задържани на протести на Деня на труда в Истанбул

Полицията в Истанбул е задържала 50 души и е затегнала мерките за сигурност в града заради напрежение на Деня на труда, информира АФП.

Традиционно на празника има сблъсъци между полицията и протестиращи, но през последните години властите не оставят нищо на случайността, вземайки допълнителни мерки, включително забрана за достъп до ключови зони за протести.

Централният площад „Таксим“ е изцяло блокиран от полицията. Властите също забраниха достъпа до основната търговска улица в града – булевард „Истиклял“, който в миналото беше използван за протестни маршове.

Според разпространявана информация почти всички магазини по улицата са затворени и търговците ще трябва да изчакат до вечерта, когато булевардът ще бъде отворен.

Протестиращи пренебрегнаха забраната за демонстрации на „Таксим“, насочвайки се към площада, където бяха извършени арести. Фотограф на АФП съобщава, че задържаните от полицията са били проснати на земята.

Анадолската агенция информира, че полицията е арестувала 52-ма души. Те са откарани за разпит с автобуси.

Междувременно хиляди хора участват на официално организирани събития за 1 май в Истанбул. Подобни събития се провеждат и в други части на страната, включително Анкара и Измир.

Според Анадолската агенция повече от 26 000 полицаи са мобилизирани в Истанбул, включително три хеликоптера, 85 водни оръдия и 67 бронирани автомобили.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram