Ден на красотата

Днес е Световният ден на красотата.                                                                                   От професионален празник на стилисти, дизайнери, фризьори, модисти, фитнес-инструктури и модели, които получават поздравления днес, денят е разширил значението си и в последно време се чества като Ден на красотата – в най-общ смисъл. Защото красотата е естетическа категория и защото човек може да получи усещане за съвършенство, удовлетворение, наслада и удоволствие, както за очите, така и за ума, а обектът може да бъде човек, предмет, природно място или дори идея.                                                                   Световният ден на красотата се отбелязва на 9-ти септември от 2003 г. по инициатива на Международния комитет по естетика и козметология (CIDESCO) – водеща и престижна световна организация, основана в Брюксел през 1946 г., която има свои подразделения в 33 страни. В много от тях Денят на красотата се отбелязва с провеждане на конкурси за красота. Първият конкурс за красота е организиран в Белгия през септември 1888 г., а първият конкурс “Мис Свят” се провежда в Лондон през 1951 г.kristina-pimenova

Nikon D1X
Nikon D1X

коте Krasota krasiva-kosa

Какво е красотата?                                                                                                                                        Спорове за това – какво е красотата, се водят от древността. Оттогава хората се опитват да наложат някакви стандари за красота: в зависимост от мястото, времето и вкусовете, от равнището на човешкото развитие, от средата и индивидуалното израстване, от културата и много други фактори.                           Популярни са формулировките за красота на много известни личности. Конфуций, например, е казал: „Всяко нещо е красиво, но не всеки успява да го види“; Данте Алигиери: „Красотата събужда душата“; Джек Лондон: „Красотата е абсолютна. Човешкият живот, целият живот се покорява на красотата“; Стендал: „Красотата – това е обещание за щастие“…                                                                                 Най-често цитиран е Фьодор Достоевски  с неговата фраза „Красотата ще спаси света!“. Малко известно е, че писателят е казал още: „Красотата е присъща на всичко здраво… Тя е хармония, в нея е залогът на успеха, тя въплъщава човека и човешките идеали. Ако хората съхранят идеала за красота и потребността от нея, значи има и нужда от здраве и хармония, които гарантират развитието на народа“.                                                                                         Друг изключително често цитиран автор е Антон Павлович Чехов:  „У човека всичко трябва да бъде прекрасно –  и лицето, и дрехите, и душата, и мислите“.           Българският професор Юлиян Вучков пише: „ …красотата е светла и облагородяваща ни сила само когато се съюзява с морала, с душевната топлина, с градивните действия“, а Петър Дънов казва: „Красотата е нещо живо… Тя е външен израз на реалността… Всяко едно чувство трябва да бъде красиво“.            коне балерина балерина-2                                                                                                                Според Андерсен: „Не е грях за красотата да се потърпи“, а според Моника Белучи: „Красотата на жената се превръща в проблем в два случая: когато я няма и когато няма нищо друго, освен красота“.

Красотата – най-субективната категория                                                                                         „Красотата е в очите на гледащия“.                                                                                    Може би това е едно от най-точните определения за красота. То е на писателката Маргарет Хунгерфорд.                                                                                               Че красотата е една от най-субективните и абстрактни категории, потвърждава и мисълта на шотландския философ Дейвид Юм: „Красотата живее в душата на този, който я възприема“.

птици море момиче Маргаритки лебеди красотата котенце коте

Честит Ден на красотата – на всички, които имат очи да я видят!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram