Гешева за изказването на Ердоган: Ставаме свидетели на нов геополитически, географски, стратегически район – ЗАПАДНА ЕВРАЗИЯ

Политическият анализатор Анастасия Гешева коментира изказването на президента на Турция Реджеп Ердоган вчера на над милионен митинг в Истанбул. На него той каза: „Израел, ние също ще те обявим за военнопрестъпник пред света, подготвяме се за това и ще представим Израел пред света като военнопрестъпник“. Той подчерта още, че западният свят е мобилизирал своите политици и медии, за да узаконят клането на невинни хора в Газа, и добави: „Израел извършва военни престъпления.“

Ето и целия пост на Гешева:

„Ние днес си имаме наша вътрешна работа, но аз не изпускам от поглед наоколо какво става. Вчера Реджеп Ердоган на огромен митинг в Истанбул в подкрепа на Палестина, митинг, който фактически беше проправителствен, каза неща, с които съвсем съзнателно ОГЛАВИ антиизраелската и антиамериканската коалиция сред ислямския свят. Смятам, че заявлението му, което шокира с буквалните истини, е съзнателно и планирано и много добре подготвено както вътрешнополитически в Турция, така и геополитически.

Може да се каже, че Турция пое отговорността за осветяването и огласяването на същността на САЩ и Израел, бидейки втората по големина сунитска държава.

Тук бързам да направя задължителното уточнение и обяснение, че турците НЕ СА араби, но са сунити, за разлика от саудитците, които СА чистокръвни араби и сунити. Палестинците са араби сунити и затова Турция може да бъде техен естествен покровител.

Ислямският свят е разнообразен и много пъстър, не се поддава на обобщения. Струва ми се, че в последните дни, особено след началото на така нареченото сухопътно настъпление на Израел в Газа, имаше ступор сред мюсюлманите и сега разбирам, че са обсъждали кой да поеме водачеството. Защото Саудитска Арабия и Катар имат огромни финансови интереси и в САЩ, и в ЕС, и с Русия и БРИКС, което им пречи директно да изразят антагонизъм, въпреки, че могат.

Турция обаче има едно предимство и това е първенстващата и роля над мюсюлманското население в Европа (Турция е единствената ислямска държава, която има 4-5 поколения мигранти в Европа). Но мисля, че главната причина да изберат Турция за главнокомандващ е, че е единственият член на НАТО в ислямския свят. Бях писала скоро за кръстопътя, на който Ердоган беше поставен през събитията в Израел от 7 октомври. Да избере страна, Запада или Изтока. Е, може да се каже, че Турция избра и това не е Запада.

Вчерашните изявления, речта на Ердоган представляват много повече от пропалестински митинг. Това е на първо място ново признание за световното значение на Реджеп Ердоган в геополитиката, за пореден път го казвам. На второ място това е оповестяване на нова антизападна коалиция, която ще се оглави от Турция и по тази причина смятам, че всъщност става дума за обединение на близкоизточния и Кавказкия антиглобалистки фронт в едно. Нещо, което точно до днес не виждах! Само си представете за какво става дума. От Персийския залив до Каспийско море! Саудитска Арабия, Иран, Азърбайджан, плюс всички по-малки държави в региона.

Това не знам още как ще го нарекат в геополитическата терминология, но е нов геополитически географски стратегически район. Може би ЗАПАДНА ЕВРАЗИЯ. Това изказване на Ердоган представляват изключително важно събитие и за България, ще обясня съвсем скоро защо. Не мисля, че политическите субекти у нас, които са свързани с Турция, осъзнават какво се случва.“

Малко по-късно Анастасия Гешева добави в Телеграм:

Евроатлантическата ориентация на ДПС вече НЕ СЪВПАДА с ориентацията на Турция. Така да се каже…

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram