Германия е против изпращането на касетъчни боеприпаси на Украйна

Германия е против изпращането на касетъчни боеприпаси за Украйна, каза днес германската министърка на външните работи Аналена Бербок, цитирана от Ройтерс. Тя заяви това само ден след като американски служители обявиха, че Вашингтон планира да снабди Киев с подобни оръжия, които са забранени от повечето държави заради потенциала им да убиват и осакатяват цивилни.

Правозащитни организации се противопоставиха на подобна стъпка, а Бербок каза, че Германия, в качеството ѝ на една от 111-те държави страни по Конвенцията за забрана на касетъчните боеприпаси, се придържа към същата позиция.

САЩ не са ратифицирали конвенцията, посочва Ройтерс.

Попитана за коментар за изказванията на американски служители, Бербок каза пред журналисти по време на конференцията за климата във Виена: „Следя съобщенията в медиите. За нас, като държава, която е страна по Конвенцията от Осло, тя е в сила.“

Бербок имаше предвид Конвенцията за забрана на касетъчните боеприпаси, която бе подписана в норвежката столица през 2008 г. Този международен договор забранява употребата, съхраняването, производството и предаването на касетъчни боеприпаси на други държави.

Германия няма да доставя касетъчни боеприпаси на Украйна, тъй като е страна по конвенцията за забрана на производството и употребата на подобен вид оръжия, каза днес германският министър на отбраната Борис Писториус.

„Германия е подписала конвенцията, така че за нас това не е актуално“, заяви той след среща в Берн с колегите си от Австрия и Швейцария.

„Що се отнася до онези страни, които не са подписали конвенцията – Китай, Русия, Украйна и САЩ – не съм човекът, който ще коментира техните действия“, добави германският министър на отбраната.

Белият дом каза, че изпращането на касетъчни боеприпаси на Украйна „се обсъжда активно“, но засега подобна стъпка не е обявена.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще участва на срещата на върха на НАТО следващата седмица в Литва, чийто дневен ред се очаква да бъде доминиран от войната в Украйна.

„Хюман райтс уоч“ призова Русия и Украйна да спрат да използват касетъчни боеприпаси и призова Вашингтон да не доставя подобни оръжия на Киев. Както руските, така и украинските сили използват касетъчни боеприпаси, което е довело до жертви сред цивилното население в Украйна, каза правозащитната организация.

Касетъчните боеприпаси експлодират във въздуха над целта, като при експлозията се освобождават от десетки до стотици по-малки заряди в широк район, които могат да убият и цивилни. Неизбухналите заряди представляват заплаха с години след края на даден конфликт, посочва Ройтерс.

Източник: БТА, „Гласове“ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram