Байдън одобри доставката на касетъчни боеприпаси за Украйна

Американският президент Джо Байдън одобри доставката на касетъчни боеприпаси за Украйна, пише в заглавие в. „Вашингтон пост“, цитиран от БТА.

Боеприпасите ще бъдат взети от запасите на американското министерство на отбраната, а поредният пакет американска военна помощ за Украйна ще бъде обявен по-късно днес, информира изданието.

Стъпката, която ще заобиколи американския закон, забраняващ производството, използването и предаването на касетъчни боеприпаси на други държави, ще бъде предприета на фона на опасения, свързани с риска от забавяне на украинската контраофанзива срещу укрепилите се руски войски и с намаляването на западните запаси от конвенционални боеприпаси.

Решението бе оповестено след месеци на вътрешни дебати в американското правителство дали да бъдат доставяни на Украйна касетъчни боеприпаси, които са забранени от повечето държави по света, в съответствие с международна конвенция за забрана на производството, съхранението и употребата на касетъчни боеприпаси от 2008 г.

Байдън ще заобиколи американските закони, а според служител на Белия дом Конгресът ще изтегли боеприпасите от съществуващите оръжейни запаси съгласно рядко използвана разпоредба на Закона за чуждестранна помощ, която позволява на президента да предоставя помощ, независимо от бюджетните фондове или ограниченията за износ на оръжие, стига самият той да реши, че това е от жизненоважен интерес за националната сигурност на САЩ.

Касетъчните боеприпаси експлодират във въздуха над целта, като при експлозията се освобождават от десетки до стотици по-малки заряди в широк район.

Окончателното решение на САЩ да предостави подобни оръжия на Украйна бе съобщено вчера първо от Асошиейтед прес.

Над 120 държави са се присъединили към конвенцията, забраняваща използването им като нехуманно, до голяма степен поради високия процент на неексплодирали заряди, които застрашават както собствените войски, така и цивилните, често десетилетия след края на военните конфликти.

САЩ, Украйна и Русия, за която се твърди, че ги използва активно в рамките на войната в Украйна, не са страни по конвенцията.

Осем от 31-те членки на НАТО, включително САЩ, не са ратифицирали конвенцията, отбелязва „Вашингтон пост“.

САЩ се очаква да доставят касетъчни боеприпаси на Украйна, пише в заглавие британският в. „Гардиън“.

„Хюман райтс уоч“ призовава САЩ да не доставят касетъчни боеприпаси на Украйна на фона на съобщенията, че Байдън ще ги включи в най-новия пакет с военна помощ за Украйна, отбелязва изданието.

Неправителствената организация призова Русия и Украйна да спрат да използват касетъчни боеприпаси в конфликта помежду си и отправи призив към САЩ да не доставят такива боеприпаси на Киев.

Украйна призова членовете на американския Конгрес да окажат натиск върху Белия дом да одобри изпращането на касетъчни боеприпаси за Киев. Американски представители казват, че касетъчните боеприпаси биха били ефективно оръжие за Украйна срещу руските сили, които са изградили силно укрепени позиции.

Белият дом заяви вчера, че предоставянето на касетъчни боеприпаси на Украйна е в процес на „активно разглеждане“, а американски представители казаха пред Ройтерс, че се очаква администрацията да обяви днес новия пакет с военна помощ, който ще включва тези оръжия.

Украинските и руските сили са използвали касетъчни боеприпаси, които са причинили многобройни жертви сред цивилното население, се казва във вчерашен доклад на „Хюман райтс уотч“, която призова и двете страни незабавно да спрат да използват подобни оръжия.

Американски представители твърдят, че всички боеприпаси, предоставени на Украйна, ще имат намален „коефициент на неефективност“, което означава, че ще има много по-малко неизбухнали заряди, които по-късно биха могли да доведат до смъртта на цивилни.

Доставката на касетъчни боеприпаси за Украйна неизбежно ще причини дълготрайни страдания на цивилните, заяви „Хюман райтс уоч“. Организацията предупреди, че използването на касетъчни боеприпаси в райони с цивилни прави атаката безразборна, като се стига до нарушения на международното хуманитарно право.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram