Генсекът на НАТО! Сменяме стратегията към Москва

Светът определено е по-опасно място, отколкото преди няколко години, заяви Столтенберг

„Това е определящ момент за нашата сигурност. Светът определено е по-опасно място, отколкото преди няколко години. И НАТО реагира бързо и решително. Утроихме силите си за бързо реагиране, създадохме нови центрове на изток и продължаваме да развиваме ключови способности като балистичната противоракетна отбрана срещу заплахи извън евроатлантическата зона”, коментира във Варшава генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.Междувременно министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че Алиансът преминава от стратегия на подкрепа за партньорите в Европа към сдържане на Русия, но ще продължава да сътрудничи с Москва там, където е възможно.

„Централна тема на срещата на високо равнище ще бъде по-нататъшното развитие на подхода на НАТО по отношение на Русия, която трябва да е силна и балансирана – силна в план на сдържане на агресията към Европа. Затова един от най-важните въпроси на срещата ще бъде преминаването от стратегия на подкрепа за съюзниците, която бе първия отговор на НАТО към незаконното поведение на Русия в Крим, към фаза на сдържане. Алиансът не се е фокусирал върху това в течение на четвърт век, а сега го прави“, каза Картър.

„В същото време НАТО ще продължава да работи с Русия там, където е възможно и както в края на студената война е открит за по-широко сътрудничество с нея“, добави Картър.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram