В Турция започна гласуването на президентските и парламентарните избори


Започна гласуването на президентските и парламентарните избори в Турция.

Избирателните секции бяха отворени в 8:00 ч. във всички 81 окръга на Турция. Те ще бъдат отворени до 17:00 ч. местно време. Ако има струпване на негласували граждани пред секциите след 17 ч., те ще работят и след това. Разкрити са над 191 884 избирателни секции.

След приключване на гласуването първо ще бъдат преброени гласовете, подадени за кандидатите за президент. 64 милиона турски граждани имат право да гласуват, от които в страната са регистрирани 60 697 843 избиратели.

Забраната за агитация влезе в сила от 18:00 ч. на 13 май.

Мерките за сигурност в столицата Анкара са засилени сериозно.

Трима са кандидатите за президентския пост – настоящият държавен глава Реджеп Тайип Ердоган (лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието), Кемал Кълъчдароглу (председател на основната опозиционна Народнорепубликанска партия) и Синан Оган (от алианса АТА).

Името на Мухарем Индже, който тази седмица обяви, че оттегля кандидатурата си, обаче също ще бъде включено в бюлетините, тъй като отпечатването и разпространението им е приключило. Гласовете, които той получи на изборите на първия тур въпреки обявеното му оттегляне от надпреварата, ще бъдат смятани за валидни, обявиха изборните власти.

В парламентарните избори участват 24 политически партии и 151 независими кандидати за депутати. Те ще се борят за място в 600-членния турски Меджлис.

Проучванията на общественото мнение дават различни резултати за разпределението на гласовете. Не е изключено да се проведе втори тур на президентските избори на 28 май./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram