В Скопие обвиниха външния министър Никола Димитров в наследствено българофилство

Опозиционната партия на Никола Груевски, ВМРО-ДПМНЕ, обвинява външния министър Никола Димитров в наследствено българофилство, съобщават македонските медии, цитирани от „Фокус“. Бившият депутат от партията на Груевски, Александър Пандов, който в медиите близки до ВМРО-ДПМНЕ напоследък се налага като политически анализатор, твърди че „когато Никола Димитров отива в София, се чувства като у дома си“.

В интервю пред „Телевизия Нова“, Пандов заяви че „помни времето когато член на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ е бил бащата на сегашния външен министър, Димитър Димитров – бивш министър на културата“.

Според Александър Пандов „Димитър Димитров е бил широко известен на обществото със своите пробългарски позиции и с тезата си, че македонската нация е част от българската нация“, и на тази основа „няма как синът да защитава македонските национални интереси в преговорите с България.“
Пандов призовава македонските журналисти да намерят бащата на министъра на външните работи и да го интервюират върху етногенезиса на македонския народ.

Електронното издание „Република“ припомня текст на Сашо Ордановски, сега един от най-отявлените критици на режима на Никола Груевски, от 2004 г., в който се говори за българофилството на министъра на културата, Димитър Димитров.

Според „Република“ в коментар за работата на тогавашния министър на културата, Сашо Ордановски е написал, че „В главата на довчерашния професор по марксизъм Димитър Димитров, македонската нация винаги е била творение на кухнята на Тито в комунистическия Белград „.

Преди 13 г. Ордановски обвинява министър Димитров в назначение на некомпетентни кадри на ръководни постове в македонската култура, за които достатъчно условие е било „да бъдат българофили“.
Обвинението на Ордановски, че бащата на министъра на външните работи е българофил, услужливо е препечатано в „Пулс 24“ и „Курир“.

Междувременно бившият премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски обвини СДСМ, че ще приеме всички условия на Гърция и България.

„Нашите ербапи от СДСМ разчитат още веднъж да излъжат гласоподавателите на местните избори и след това да приемат всички условия, които им диктуват Гърция и България,“ заяви той в обръщение към Младежкия съюз на партията (Уния на младите сили) в Охрид, съобщава официалната страница на партията.

За визитата на Заев в София „Груевски заявява:“Отидоха за един ден в София и договориха нещо тайно, без да кажат на никого, но както се вижда, в България празнуват. Фактът че крият, говори за нещо друго, а не за празници.“

Според бившия премиер „след посещението в Гърция македонският външен министър се върнал като попарен, въпреки че обяснявал, че Груевски е пречка за решаване на спора за името.“
Груевски смята, че изводът от визитата в Атина на гръцки казано е „ЕС и НАТО – аврио“.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ заявява, че „Заев ще се опита да излъже и албанците от коалицията, (ДСИ, БЕСА и Алианс на албанците- б.р.) като им обещава приемане на Закон за езика, а всъщност смята да изпрати писмо до Венецианската комисия, която ще отговори едва след местните избори.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram