В памет на Дафне: ЕС прие закон за защита от делата “шамари” срещу журналисти

Европейският парламент одобри във вторник вечерта с огромно мнозинство директивата, която защитава журналистите и обществените активисти от злоупотреби с дела, които имат за цел да задушат свободата на словото.

Решението на ЕП отбелязва успешния завършек на шестгодишните опити за прокарване на това законодателство.

Директивата, одобрена на пленарно заседание във вторник (27 февруари), определя минимален стандарт за защита на медиите и активите от стратегически съдебни дела срещу участието на обществеността (SLAPP) в целия ЕС.

Окончателният законов текст включва разпоредби за предсрочно прекратяване на дела, които са очевидно неоснователни. Дава се определение на това какво представлява „трансгранично“ SLAPP дело и предвижда обезщетение за вреди за медиите/активистите.

Институциите на ЕС постигнаха политическо споразумение по директивата през ноември.

“Въпреки силните различия между позицията на Съвета на ЕС и Парламента, успяхме да гарантираме, че тази директива ще надхвърли обикновените процедурни аспекти и ще отразява по-широкото въздействие на контекста в тези случаи“, каза докладчикът на Европарламента за директивата, социалдемократът Тимо Вьолкен.

Директивата срещу делата-шамари е известна още като “Законът на Дафне“. Иициативата започна заради десетките SLAPP дела, заведени срещу малтийската разследваща журналистка Дафне Галиция преди убийствотоѝ през 2017 г. Тя беше изправена пред повече от 40 съдебни дела приживе.

През последните шест години фондацията, създадена на нейно име, води кампания за по-добра защита на журналисти, изправени пред съдебни дела, заведени за да пристискат и източват финансовите ресурси насвободните медии.

Въпреки че не съществуват изчерпателни данни за целия ЕС за SLAPP делата, изследването на групата CASE идентифицира Малта, Франция, Хърватия, Гърция и Словения като страните с голям брой такива съдебни дела.

Отговорността сега е на държавите-членки да надграждат върху директивата на ЕС и предстоящата препоръка на Съвета на Европа за изготвяне на ефективно национално законодателство.

Държавите от ЕС ще трябва да приложат директивата до 2026 г.

Източник: Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram