В Испания съд постанови: Изплащането на дълг с орален секс не е престъпление

Изплащането на дълг с орален секс не е престъпление. Това прие испански съд, а Конституционният съд на страната не коригира виждането му.

Случаят (представяме го както е пресъздаден в испанската преса), по който се произнасят испанските съдилища, е на 38-годишна жена от Майорка. През септември 2009 г. тя имала сериозни финансови проблеми и взела 15 000 евро назаем от 58-годишния брат на бившия си партньор. Според жената двамата са се разбрали тя да му връща парите малко по малко, когато има възможност. Тя разказва в жалбата си до полицията, че минали няколко дни и кредиторът ѝ казал, че за да изплати дълга си, тя трябва два-три пъти в седмицата да му прави орална любов (мъжът използвал разговорния израз на испански и казал, че иска два-три биберона). Двамата се срещнали пет пъти, за да си побъбрят за известно време, а после да правят орален секс в колата на мъжа.

В жалбата си до полицията жената сочи, че се чувства застрашена от брата на бившия си приятел, с когото преди винаги е била в отлични отношения. Тя цитира няколко реплики на кредитора си: „Докато имаш дълг към мен, ще бъдеш к*рва“ и „Аз съм много радикален. Мога да бъда едновременно агресивен и отмъстителен. Наясно ли си с това, което ти казах? Нямам много милост… Не трябва да се съмняваш“. Жената сочи и че той ѝ предложил да преминат от фелацио на 69.

Тя разказала за това на майка си и на приятел. Когато разбрал, мъжът увеличил броя на обажданията и съобщенията, които ѝ изпращал. На 3 януари 2020 г. ѝ изпратил писмо, в което я предупреждава, че тя трябва да изпълни искането му за орален секс или ще я изобличи.

Адвокатите на жената настояват мъжът да бъде съден за сексуално насилие. Според съдията по разследването обаче в случая става въпрос за тежка принуда, а прокуратурата го преквалифицира на такава в лека форма.

Окръжният съд в Палма де Майорка обаче приема, че в случая въобще не е извършено престъпление – нито сексуално насилие, нито принуда, тъй като има свободно съгласие на двама пълнолетни.

Състав с председател Диего Гомес-Рейно постановява, че доброволно договореното изплащане на дълг с фелацио или „да станеш проститутка“ на кредитора, докато си издължаваш заема, не е престъпление.

Следва жалба на жената до Конституционния съд, но той не я допуска за разглеждане, тъй като не е обоснована особената конституционна значимост на казуса. По този начин остава в сила решението на съда в Майорка, че уреждането на паричен дълг между пълнолетни чрез сексуални отношения не е престъпление.

news.lex.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram