В Гърция готвят вот на недоверие

Опозицията в Гърция обмисля внасянето на вот на недоверие срещу правителство, за да спре приемането на конституционните промени в Македония, съобщи Катимерини.

Консервативната партия „Нова демокрация“ обмисля внасянето на вот на недоверие. Опозицията е против споразумението с Македония и иска отлагане на дебатите по гласуването.

Гласуването трябва да се проведе през утрешния ден. Премиерът Алексис Ципрас вече обяви, че е получил необходимото мнозинство за приемане на решението.

Ако решението бъде прието Македония ще промени името си на Република Северна Македония и пътя й за членство в ЕС и НАТО ще бъде открит.

Ако опозицията внесе вот на недоверие в парламента, гласуването ще трябва да бъде отложено за уикенда или за следващата седмица.

„Всички депутати ще трябва да се изправят пред съвестта си. За решението си те ще отговарят пред историята“, заяви лидерът на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис.

Управляващата партия СИРИЗА има 145 депутати в 300-местния парламент, но очаква подкрепа от „Независими гърци“ и някои представители на опозицията.

Гърция

факти.бг:

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram