Външният министър на Китай: Изтеглянето на САЩ от Афганистан е внимателно планирано

САЩ използват турбулентната обстановка в Афганистан, за да дестабилизират Китай, Русия, Иран и Пакистан.

Това заяви министърът на външните работи на Китай Цин Ган по време на неофициална среща между първите дипломати на четирите държави.

„Въпреки че войната в Афганистан приключи, проблемите далеч не са решени. Изправени сме пред три основни предизвикателства. Първо, проблемът със сигурността в Афганистан, свързан с тероризма, става все по-голям. Ислямска държава, Ислямското движение в Източен Туркестан, Ал Кайда и различните терористични сили в Афганистан надигат глава. Второ, изтеглянето на САЩ от Афганистан изглежда прибързано, но в действителност е внимателно планирано от стратегическа гледна точка. Целта на Вашингтон е да се фокусира върху Китай и Русия, да се отърве от излишния багаж в Афганистан и да прехвърли натиска върху регионалните държави“, посочи Цин Ган.

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров заяви, че в настоящата обстановка е необходимо Москва и Пекин да „сверят часовниците си“.

„Нашите връзки показват стабилност. В днешните условия честотата на срещите е оправдана. За нас е важно да синхронизираме часовниците си. Резултатите от посещението на китайския президент в Руската федерация преди по-малко от месец са още едно потвърждение на перспективите за нашето стратегическо взаимодействие и всеобхватно партньорство. Историческите решения, взети по този повод, изискват от нас да активизираме усилията си във всички области на нашето взаимодействие, както по отношение на задълбочаването на двустранното сътрудничество, така и по отношение на регионалните и международните въпроси“, подчерта Сергей Лавров.

От своя страна Цин Ган отбеляза, че настоящата международна ситуация се променя бързо, което от своя страна „диктува необходимостта от поддържане на стратегически контакти между Русия и Китай“.

Разговорите между външните министри на четирите страни се проведоха в рамките на четвъртата среща на съседните на Афганистан държави.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram