Легендите за великденските яйца и Възкресение Христово

Великден идва, а неизменна част от празника е и даряването на боядисани в различни багри яйца. Не e известно кога за първи път са започнали да се боядисват яйца, но учените са категорични, че ритyaлитe, cвъpзaни c тяx в различни култури, cимвoлизиpaли paждaнeтo нa живoтa, плодородието и пречистването.

Подаряването на боядисани в червено яйца за Великден е един от най-старите обичаи, който възприели всички християни. Първоначално яйцата са се боядисвали само в червено. Цветът се превърнал в символ както на Христовата кръв, така и на Божията любов към хората.  В наши дни великденските яйца се боядисват в най-различни цветове, но православната традиция повелява, първото винаги да е в червено.

Но какви са легендите, свързави с произхода на традицията? Версиите са няколко, но са свързани с разпятието на Иисус Христос и възкресението му от мъртвите.

Една от версиите гласи, че  когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Кръвта му се стичала върху яйцето и го оцветила в червено. Оттук идва обичаят първото яйце да се боядисва в червено, а най-възрастната жена в семейството да взима първото червено яйце и с него да чертае кръст по челата на децата за здраве, а после да го заравя в нивата за плодородие, или просто да го запазва и след година време да го чупи и по него да гадае за следващата година.

Някои версии на преданието гласят, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли със „запъртьци“(неизлюпени развалени яйца). Те обаче по божията воля, щом се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това чудо хората започнали да боядисват великденските яйца червени.

Друга легенда гласи, че Богородица се опитала да подкупи палачите на Исус с кошница яйца, за да не бъдат жестоки с него. Тя горчиво се разплакала, една сълза се търкулнала върху яйцата и те се обагрили в чудни цветове.

Според друг мит Мария Магдалена отишла в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била древно юдейската традиция, яйцата, които си носела за обяд, светнали във всички цветове на дъгата. Съществува и друга легенда за зветните яйца. Мария Магдалена поднесла яйце на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос. Императорът казал, че това е невъзможно и че би повярвал само ако на мига яйцето, което държи, се оцвети с червено. Пред очите на римския император то се обагрило в червен.

В друго предание се разказва за жена, която научила вестта за Възкресението на Христос на пазара. Тя продавала там яйца. Жената не, защото видяла с очите си, че Исус Христос е издъхнал още на кръста. Тогава яйцата в кошницата й почервенели, тя видяла това чудо и повярвала.

Глас нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram