Володимир Зеленски пред оставка

Петиция за оставката на украинския президент Владимир Зеленски получи почти 28 хиляди гласа. Това означава, че е превишен необходимият праг от 25 хиляди, сега държавният глава е длъжен да разгледа документа и да даде отговор. Според автора на откритото обжалване украинският президент е нарушил закона, укривайки част от доходите си.

Данните на уебсайта на електронните петиции на онлайн представителството на президента свидетелстват за набирането на необходимия брой. Остават 82 дни до края на гласуването.

„На 7 юли 2020 г. Зеленски призна, че не е декларирал 5,1 милиона гривни (188 хиляди долара) от обратно изкупуване на облигации за вътрешен държавен заем (OVGZ) и по този начин наруши закона„ За предотвратяване на корупцията “, посочва авторът на петицията, украинският политолог и политически стратег Виктор Уколов.

Той отбеляза, че украинците „призовават президента да запази думата си и да подаде оставка или да признае, че четири дни преди втория тур на 18 април той е излъгал избирателите си, че ще напусне, ако наруши закона“.

По-рано службата на украинския президент заяви, че държавният глава лично се е свързал с Националната агенция за предотвратяване на корупцията (NAPK). Той уведомил агенцията, че е нарушил законодателството на страната, тъй като не е включил в декларацията навреме данни за значителни промени в имотното му състояние.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram