Виктор Орбан: Зелената сделка да бъде оттеглена

Виктор Орбан: „Истинската отговорност пада върху Тимерманс, чиито сметки се оказаха много лоши и сега хората от ЕС плащат цената за това. И тя ще се повишава всеки ден (цената на енергията), ако този глупав план (Зелената сделка) не бъде оттеглен.“

Европейските лидери се оказаха разделени за отговора на високите цени на енергията. На срещата на върха ЕС – Западни Балкани в словенския град Кран. Франция, Испания и Гърция призоваха за по-широки действия на европейско ниво, докато други апелираха към търпение.


Испания поиска ЕС да направи „групови поръчки“ за газ на принципа на закупуването на ваксините срещу Covid-19, а Гърция предложи да бъде отпусната помощ от европейските фондове за преодоляване на кризата. Германия и Нидерландия призоваха за предпазливост, тъй като според тях става дума за краткосрочна криза, свързана с безпрецедентен удар в доставките след пандемията от коронавируса.


Унгарският премиер Виктор Орбан посочи като причина Зеления пакт и лично изпълнителния заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс като една от неговите движещи сили:


„Истинската отговорност пада върху Тимерманс, чиито сметки се оказаха много лоши и сега хората от ЕС плащат цената за това. И тя ще се повишава всеки ден (цената на енергията), ако този глупав план (Зелената сделка) не бъде оттеглен. Така че системата за търговия с въглеродните емисии трябва да бъде замразена или отменена и ние да се върнем към реалността“. 


Европейските лидери ще обсъждат въпроса отново на Европейския съвет на 21 и 22 октомври, а другата седмица Комисията ще представи мерки, с които да се смекчи удара от ценовия шок на енергията за потребителите в Общността. 

Източник: БНР, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram