Виенската държавна опера подкрепя руските си артисти

На фона на исканията за отхвърляне на руски артисти и членове на трупата, операта излезе с изявление срещу подобни изключвания


В отговор на исканията на нейната публика да не допуска руски артисти до представления в светлината на руската инвазия Виенската държавна опера публикува следното изявление в социалните медии:

„Като международен оперен и балетен театър ние сме щастливи и горди да обединим на нашата сцена артисти от най-различни нации – включително Украйна и Русия – които всяка вечер изживяват своята страст, любов и отдаденост на музиката, песента и танца в мирно съжителство през политическите, езиковите, националните, културните или религиозните различия и споделят своя ентусиазъм с публиката. Много от тях са у дома си във Виена от много години и са важна част от Европа. С работата си те дават силен знак за мир, международно разбирателство и изграждане на мостове между културите.

„Бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна ни оставя зашеметени ден след ден и ние я осъждаме по най-категоричен начин. Нашата пълна солидарност е насочена към Украйна и мислите ни са с всички хора, които в момента изпитват неизмеримо страдание, включително семействата и приятелите на членовете на нашия ансамбъл, персонала или нашите гости.

„Въпреки това през последните няколко дни получаваме все повече искания да не допускаме руските членове на ансамбъла, Виенския държавен балет, както и руските гости да изнасят представления.

„Ние категорично отхвърляме тези искания за разделение, както и светоглед, който класифицира хората като „добри“ или „лоши“ само въз основа на техния произход. Сегашното развитие не трябва да води до изключване на хора от културното творчество само въз основа на тяхната националност.

„Някои коментари са насочени изрично и по обиден начин срещу творци от нашата институция. Запазваме си правото да изтрием тези коментари.

Тъй като конфликтът в Украйна продължава, организаторите на концерти в световен мащаб са изправени пред трудни решения дали отмяната на концерти на руски артисти и композитори би била правилно послание по отношение на конфликта.

Артисти като руската пианистка Людмила Берлинска и виолончелистката Анастасия Кобекина са загубили концертни ангажименти поради това, че организаторите на концерти не желаят да промотират руски артисти в този момент.

„Не трябва да забраняваме цялата руска култура, това е дискриминация, която не ни води към мир, а още повече към война“, каза Берлинская. „Артистите, които не са близки до държавата, не са виновни за ситуацията, дори и да са руснаци.“

По същия начин Кобекина заяви пред The Violin Channel: „Музиката и културата трябва да ни помогнат да се обединим. И аз, като руски артист, особено в тези времена, [искам ясно да заявя], че съм за мир и че аз, както и много други хора от моята страна, съм против тази война.“

Източник: theviolinchannel.com, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram