Броят на ранените от атентатите в Брюксел се увеличава, очаква се да има още загинали

Белгийската федерална прокуратура съобщи, че досега загиналите във вчерашните атентати в Брюксел са 31, а ранените – 270, като тези данни „могат да се влошат“ в следващите часове.
Прокуратурата уточни, че първите два взрива в залата за заминаващи пътници на летището в белгийската столица са настъпили през части от секундата. На кадрите от видеозаписите се виждат трима мъже. По отпечатъците на труповете е установено, че единият атентатор на аерогарата е бил Ибрахим Бакрауи, роден в Брюксел, белгийски гражданин. Вторият терорист с тъмни дрехи все още не е разпознат.
Третият, който е с шапка и светла връхна дреха, е издирваният Наджим Лашрауи. Той е оставил багаж с бомба и е избягал от местопрестъплението. Този багаж по-късно се е самовзривил, без да убива и ранява хора. Този сак или куфар е бил най-плътно натъпкан с взривно вещество от всички използвани за нападението в терминала. На летището не е открито огнестрелно оръжие, използвано от терористите.
Отново по пръстови отпечатъци е установена самоличността на втория брат Бакрауи – Халид, самовзривил се в метрото на спирка „Малбек“. Той е влязъл във втория вагон и е задействал бомбата, която носел, докато влакът е бил на перона.
Таксиметров шофьор, представил се в полицията, е помогнал за откриването на адрес в брюкселския кв. „Скарбек“, откъдето взел по-рано терористите. На адреса са били намерени 50 литра от взривното вещество ацетон пероксид, 30 литра кислородна вода, взриватели, готови взривни устройства. В кофа за боклук в района е открит компютър със запис на изявление на един от атентаторите, че очаква да бъде заловен и пратен в затвора.
Разбираме нуждата от информация, но съобщаваме само потвърдени данни, заявиха от прокуратурата. Според очакванията на прокурорите, следствието ще има нужда поне от няколко дни, за да напредне./БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram