Блинкен: Това е краят на стария световен ред

„Това, през което преминаваме в момента, е повече от изпитание за стабилността на световния ред, формиран след Студената война. Това е краят му“. Такова мнение изрази държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на конференция на университета Джонс Хопкинс.

По думите му, които той публикува на страницата си в X, „агресията на Русия в Украйна е най-належащата и непосредствена заплаха за международния ред, предвиден от Хартата на ООН и нейните основополагащи принципи на суверенитет, териториален интегритет и независимост“.

Блинкен също така посочва, че „междувременно, Китайската народна република представлява по-значителното дългосрочно предизвикателство, тъй като не само се стреми да оформи нов международен ред, но все повече разполага с развиващата се икономическа, дипломатическа, военна и технологична мощ, за да направи точно това“.

Тъй като тази конкуренция се разраства, много страни преценяват своите залози. Влиянието на недържавните участници нараства – от корпорации, през НПО, до терористи, до транснационални престъпни организации – изграждането на международно сътрудничество стана по-сложно“, отбелязва държавният секретар.

„Намираме се в това, което президентът Байдън нарича инфлексна точка – една ера свършва и започва нова. Решенията, които вземаме сега, ще оформят бъдещето за десетилетия напред. Съединените щати водят в този ключов период от позиция на сила“, подчертава той.

По думите му, „нашите конкуренти имат коренно различна визия. Те виждат свят, определен от един единствен императив: запазване на режима и обогатяване. Където авторитаристите са свободни да контролират, принуждават и мачкат своите народи, съседи и всеки, който стои на пътя на тази всепоглъщаща цел.

 Контрастът между тези две визии не може да бъде по-очевиден. И залогът на конкуренцията между тях не може да бъде по-висок. За света. И за американския народ“, пише първият дипломат на Вашингтон.

„Повече от когато и да било в моя живот нашата вътрешна и външна политика са напълно интегрирани. Нашето вътрешно обновяване укрепва и е подсилено от американското лидерство в света и това е мястото, където идва силата и целта на американската дипломация.

В основата на нашата стратегия е повторното ангажиране, съживяване, преосмисляне на нашия най-голям стратегически актив: съюзите и партньорствата на Америка. Ние работим целенасочено и спешно, за да задълбочим, разширим и подредим нашите приятели по нови начини, за да посрещнем определящите изпитания на тази нововъзникваща ера“, завършва държавният секретар на САЩ.

Източник: Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram