Близкият Изток и Украйна предизвикаха глобален недостиг на барут. Какво следва?

Vista Outdoor, компания майка на много фирми за огнестрелни оръжия, съобщи пред Newsweek, че ще увеличи значително цените на боеприпасите си поради „очаквания глобален недостиг на барут“.

Базираната в Минесота компания потвърди автентичността на писмото от 1 декември, изпратено до клиентите ѝ, че ще пристъпи към повсеместно увеличение на цените на боеприпасите от 1 януари 2024 г.

„Поради събитията в света нашите доставчици ни уведомиха за безпрецедентно търсене и очакван световен недостиг на барут, поради което повишиха значително цените“, пише в писмото вицепрезидентът по продажбите на компанията Брет Нелсън. „Затова трябва да повишим цените си  ние, за да компенсираме тези увеличения.“

Сред компаниите, които ще увеличат цените си, са Remington, Alliant Powder, CCI, Federal, SEVI-Shot и Speer.

Vista Outdoor също така е съобщила на клиентите си, че ако не отменят поръчката си, те ще бъдат преоценени „съществуващите и бъдещите поръчки, заявени до или след 1 януари 2024 г., ще бъдат на новите цени“. Новите ценови листи ще бъдат представени през следващите седмици, се казва в писмото на Нелсън.

Макар Vista Outdoor да не посочва конкретно кои световни събития са допринесли за увеличението на цените, войната в Украйна и конфликтът между Израел и Хамас в Газа доведоха до значително търсене на боеприпаси.

След призива за подкрепа от страна на украинския президент Володимир Зеленски, през март 2022 г. Vista Outdoor се ангажира да подкрепи страната чрез дарение на 1 милион патрона.

„Подкрепата на усилията за оказване на помощ е важен елемент от глобалната реакция и ние сме горди да дадем своя принос“, се казва в съобщението на Vista Outdoor.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram