Бивш кмет на Ню Йорк: Защо Обама отпусна $ 3,7 млн. на вирусологичната лаборатория в Ухан?

Защо САЩ през 2017 г. дадоха 3,7 милиона долара за лабораторията на Ухан в Китай?

Бившият кмет Руди Джулиани лансира теория относно коронавируса, твърдейки, че бившият президент Барак Обама е отпуснал финансиране за вирусологична лаборатория на Ухан, Китай през 2017 г. от американския бюджет.

Защо САЩ през 2017 г. дадоха 3,7 милиона долара за лабораторията на Ухан в Китай?

Такива субсидии бяха забранени през 2014 г.

Президентът Доналд Тръмп пое председателството на 20 януари 2017 г., но бюджетът за тази година беше част от битка между републиканците, ръководещи Камарата и Сената през 2016 г. По онова време говорителят Пол Райън (R-WI) контролираше Конгресът и лидер на мнозинството в Сената беше Мич Макконъл (R-KY).

Според проверка на фактите 3,7 милиона долара безвъзмездни средства, дадени между 2014 и 2019 г. от Националните здравни институти (NIH) на EchoHealth Alliance, глобална организация с нестопанска цел за опазване на околната среда, помогнаха за финансиране на изследвания в областта на вирусологията в Ухан, Китай.

„Въпреки това, не всички от тези 3,7 милиона долара са отишли ​​за Института по вирусология в Ухан и не цялото финансиране се е осъществявало от администрацията на Обама“. „Приблизително 700 000 долара от общия размер на 3,7 милиона долара бяха одобрени по линия на Доналд Тръмп.“

Еврком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram