Белият дом: Байдън ще обясни откровено на Зеленски защо не приеха Украйна в НАТО

Президентът на САЩ Джо Байдън на среща с украинския си колега Владимир Зеленски ще му обясни защо страната не е приета в НАТО на срещата на върха на алианса във Вилнюс. Това заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан пред Си Ен Ен.

Президентът на САЩ Джо Байдън „ще бъде откровен“ на срещата си с украинския президент Володимир Зеленски в Литва и планира да го изслуша „внимателно“, след като лидерът на Украйна изрази разочарование от статута на страната му за членство в НАТО, каза Съливан.

В интервю за предаването на „CNN This Morning“ съветникът по националната сигурност Джейк Съливан посочи причините, поради които на Украйна няма да бъде предложено членство по време на срещата на върха на НАТО, включително факта, че алиансът ще бъде във война с Русия, ако Украйна се присъедини сега, така както и необходимата допълнителна реформа.

„Това, което Алиансът каза в един глас снощи, беше, че очакваме с нетърпение бъдеще с Украйна в НАТО. Ще работим с Украйна по пътя към НАТО. Но не сме готови да поканим Украйна днес“, каза Съливан. 

„Президентът Зеленски очевидно имаше различно виждане за това. Но президентът Байдън ще бъде откровен днес с него, както е бил във всеки телефонен разговор и среща, която са имали, излагайки мотивите си, излагайки мислите си и след това слушайки внимателно какво има да каже президентът Зеленски“, каза Джейк Съливан.

На въпроса какви конкретни реформи трябва да направи Украйна, Съливан посочи, че топката е в полето на Украйна, чрез процеса на годишната национална програма в НАТО, но каза, че алиансът и Украйна ще „поставят специален акцент върху бързото движение в определени области, за да подобрят устойчивостта на украинската демокрация“.

„Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram