Безплатна виртуална изложба в „Уфици“ отбелязва годишнината на Данте

Осемдесет и осем рядко виждани рисунки на „Божествена комедия“ на Данте са изложени във виртуален дисплей, като по този начин Италия започва целогодишен календар на събитията, с които ще отбележи 700-годишнината от смъртта на поета.

Рисунките на ренесансовия художник от XVI век Федерико Зукари се излагат безплатно онлайн от галерия „Уфици“ във Флоренция.

„Досега тези красиви рисунки са били виждани само от няколко учени и са били показвани на обществеността само два пъти и само отчасти“, каза Айке Шмид, директор на „Уфици“, пред в „Гардиън“. „Сега те са публикувани изцяло заедно с дидактически научен коментар, като от 1 януари те ще бъдат свободно достъпни.“

Данте Алигиери, известен като бащата на италианския език, е роден във Флоренция през 1265 г. и умира и е погребан в Равена през 1321 г. Неговата епична поема „Божествена комедия“ е разделена на три части и проследява пътуването на поклонника през ада, чистилището и небето.

Скиците са направени от Зукари по време на престой в Испания между 1586 г. и 1588 г. От 88-те илюстрации 28 са изображения на ада, 49 от чистилището и 11 от рая. След смъртта на Зукари през 1609 г. рисунките се държат от знатното семейство Орсини, за което художникът е работил, а по-късно и от семейство Медичи, преди да станат част от колекцията „Уфици“ през 1738 г.

Безплатна виртуална изложба в "Уфици" отбелязва годишнината на Данте

Поради тяхната крехкост само някои от рисунките са били показвани публично в миналото. Първият път е бил във Флоренция през 1865 г., за да отбележи 600-годишнината от рождението на Данте, както и италианското обединение, а вторият път за изложба в Абруцо през 1993 г.

Галерия „Уфици“ наистина е горда да открие годишнината от смъртта на великия поет, като направи тази необикновена колекция от графично изкуство достъпна за всички“, каза Шмит. Той добави, че произведенията са „ценен материал“ не само за изследователите, но и за тези, които са запалени по Данте и се интересуват от неговото търсене на „знание и добродетел“.

Очаква се събития, отбелязващи годишнината от смъртта на Данте, да се провеждат през цялата година във Флоренция, Равена и 70 други градове и села, свързани с поета.

Дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram