Радев чака план от щаба, за да обяви изборите. Щабът чака дата, за да обяви плана

Националният оперативен щаб има план с мерки и предписания за гласуване на парламентарните избори в условията на пандемия, но не желае да го покаже преди президентът да обяви официално датата за изборите, защото ситуацията се променяла постоянно. В същото време президентът Румен Радев очаква въпросния план, за да реши на базата на заключенията в него кога да обяви датата на изборите.

Така накратко могат да се опишат резултатите от консултациите при президента Румен Радев, в които участваха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, ръководителят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов и д-р Ангел Кунчев.

“От началото на пандемията, COVID-19 опроверга почти всяко едно твърдение на учените. Когато знаeм датата за изборите, ще изработим протокол, който ще детайлизираме. При преждевременното даване на материал месеци преди изборите той няма да е точен и няма да постигне целите”, заяви проф. Ангелов още в началото на разговора продължил около час. Повече от два месеца всички ние работим с хоризонта, който вие неофициално очертахте – 28 март“, допълни Ангелов.

Секции за преболедували и за карантинирани

“Обсъждали сме варианти за организиране на самостоятелни секции за хора, които са преболедували, или временно премахване на карантината в рамките на 1-2 часа, за да могат те да осъществят правото си на глас, има варианти и за гласуване по списъци на карантинираните лица, но във всички случаи ще се намери начин да упражнят правото си на глас”, разкри част от плана главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„За да бъдем толкова внимателни, има няколко причини. Те са, че в момента има няколко фактора, които са с неясна сила на въздействие върху епидемичния процес, а те са до каква степен ще запазим много положителната тенденция, която успяхме да постигнем и от втората половина на ноември досега да има постоянен спад на заболеваемостта, а вече и на смъртността и натоварването на здравната система. Част от тях са влиянието на тези празници, въпреки че моето лично впечатление е, че имаше добро спазване на мерките, все пак те доведоха до малко по-интензивни контакти, дори на ниво семейство, приятелски кръг. Неминуемо това ще повиши леко заболеваемостта“, отчете той.

Има ли време до изборите или няма

Не съм съгласна с идеята, че този документ ще бъде изваден в последния момент, заяви вицепремерът Илиана Йотова.  „Не съм сигурна, че има още много време. Има един месец до началото на кампанията“, каза Йотова.

„От два месеца разработваме плана. В момента в който президента обяви датата, ще го извадим“, отговори ѝ министър Ангелов. Той сравни сегашната версия на плана с „преждевременно раждане, защото данните се променят“. 

За да се вземе решение за датата, ние трябва да знаем всички мерки, вие противопоставяте обратното, отговори Йотова. 

Въпреки че президентът Радев настояваше за прогнози за разпространението на болестта, каква заболеваемост се очаква в края на март и дали тогава ще има локдаун, дали ще може да се прави кампания на закрито и т.н., той не получи тази информация от представителите на НОЩ. Мотивът им беше, че протоколът за изборите трябва да включва най-пълната към момента информация, особено ако в България се появи трети щам на вируса.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram