Бастрикин проведе среща в Донецк за разследване на престъпленията на украинските сили за сигурност

МОСКВА, 7 април. /ТАСС/. Председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин пристигна в Донецк, където проведе оперативна среща за разследване на престъпленията на украинските сили за сигурност. Това съобщиха пред журналисти в четвъртък в пресслужбата на Обединеното кралство.

„Председателят на Следствения комитет проведе в Донецк оперативна среща извън място на щаба за разследване на престъпления, извършени от представители на въоръжените сили на Украйна и националистически формирования срещу цивилното население и руски военни на територията на Донецк. и Лугански народни републики, както и Украйна“, се казва в доклада.

По време на срещата Бастрикин беше информиран за първоначалните резултати от работата на отделите, участващи в разследването на престъпленията на киевския режим срещу цивилното население на Донбас.

Следственият комитет съобщи, че от февруари тази година следователите на Следствения комитет на Руската федерация са открили 146 наказателни дела за престъпления, извършени от представители на правоохранителните органи на Украйна. Над 34 000 наказателни дела се обработват от прокуратурата на ДНР, в редица от които вече е установено участието на командири на военни части на Въоръжените сили на Украйна и висши служители на Украйна в престъпления срещу цивилни. „Освен това по отделни наказателни дела вече са задържани замесените военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна и членове на националистическите батальони“, казаха от Следствения комитет.

Прокуратурата на ЛНР също разследва над 3000 епизода на престъпна дейност. „Бастрыкин инструктира ръководството на военно-следствените органи на Следствения комитет да осигури постоянното разполагане на следователи на територията на Донбас, за да се проведат незабавно неотложни следствени действия и да се повиши ефективността на работата по идентифициране на лица, замесени в извършването на военни престъпления. “, отбелязват от ведомството.

Бастрикин подчерта, че е необходимо да се продължи разпитът на свидетели, очевидци на събитията. Той отбеляза, че на първо място е необходимо командването да се търси отговорно, тъй като командирите са тези, които дават престъпни заповеди. „Имайки предвид перспективите за военен трибунал, трябва да натрупаме багаж, с който разследването ще дойде там“, каза Бастрикин. Той реши да увеличи броя на служителите на специализираните звена на Следствения комитет, включително и на криминалисти, участващи в процеса на фиксиране на доказателства.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram