Байдън пристигна изненадващо в Киев

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна изненадващо в Киев, съобщи УНИАН. Малко по-късно самият Байдън потвърди във Фейсбук новината.

Това се случи, след като по-рано сутринта бе обявено, че стопанинът на Белия дом няма да посети украинската столица след визитата си във Варшава. Оказа се, че американският президент пристигна първо в Киев.

Появиха се и първите съвместни кадри на Байдън с украинския президент Володимир Зеленски. Двамата бяха на Михайловския площадв украинската столица.

На фона на разпространено в социалните медии видео се чува звукът за въздушна тревога, но засега няма сведения за нанесени ракетни или въздушни удари.

Според Зеленски давамата са обсъдили предоставянето на оръжия с голям обсег на Украйна, предаде Ройтерс.

Ето как Байдън обяви визитата си в Киев във Фейсбук:


Докато светът се подготвя да отбележи първата годишнина от руската брутална инвазия в Украйна, аз съм в Киев днес да се срещна с президента Зеленски и да потвърдя отново нашия непоколебим и твърд ангажимент към демокрацията, суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Когато Путин започна своята инвазия преди почти една година, той смяташе, че Украйна е слаба, а Западът е разделен. Мислеше, че може да ни надживее. Но той сгреши.

Днес в Киев се срещам с президента Зеленски и неговия екип за разширена дискусия относно нашата подкрепа за Украйна. Ще обявя още една доставка на критично оборудване, включително артилерийски боеприпаси, бронебойни системи и радари за въздушно наблюдение, за да помогнем за защитата на украинския народ от въздушни бомбардировки.

И ще споделя, че по-късно тази седмица ще обявим допълнителни санкции срещу висши руски представители и компании, които се опитват да избегнат санкциите или да захранват военната машина на Русия.

През последната година Съединените щати изградиха коалиция от държави от Атлантическия до Тихия океан, за да помогнат за защитата на Украйна с безпрецедентна военна, икономическа и хуманитарна подкрепа – и тази подкрепа ще продължи.

Очаквам също с нетърпение да продължа пътуването си до Полша, за да се срещна с президента Дуда и лидерите на нашите съюзници от източния фланг, както и да направя бележки за това как Съединените щати ще продължат да сплотяват света в подкрепа на народа на Украйна и основните общочовешки ценности, права и достойнство в Устава на ООН, които ни обединяват по целия свят.

Володимир Зеленски също отбеляза във Фейсбук визитата, като написа: „Президент Джо Байдън, добре дошъл в Киев! Вашето посещение е изключително важна проява на подкрепа за всички украинци.“

Президентът на САЩ почете паметта на загиналите Герои на Украйна заедно със Зеленски.

Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна в размер на $500 млн. В него ще влязат ракетни системи HIMARS, боеприпаси, противотанкови системи и радари.

Центърът на Киев е напълно блокиран, съобщава украиското издание „Страна“. Край Михайловската катедрала е строен почетен караул.

От сутринта в Киев има огромни задръствания, затворени са мостове и булеварди, пише още изданието.

Среща на четири очи в Мариинския дворец

По-късно двамата лидери разговаряха на четири очи в Мариинския дворец в центъра на украинската столица, съобщиха от администрацията на украинския президент.

Зеленски отбеляза, че визитата на Байдън е важен сигнал за подкрепа за Украйна и украинците.

„Огромно благодаря, г-н Президент. Това е важен момент в подкрепата за Украйна“, заяви Зеленски.

Той подчерта, че лично Джо Байдън и цялото американско общество от самото начало на започнатата от Русия пълномащабна война са били заедно с Украйна.

„Първото телефонно обаждане беше от Белия дом. Благодаря за вашето лидерство. Благодаря също така за двупартийната подкрепа, за подкрепата от страна на Конгреса“, отбеляза Володимир Зеленски.

Президентът на Украйна подчерта, че ще си говорят с президента на САЩ за ситуацията на фронта, за украинския народ, който преживява много тежки времена.

„Какво можем да направим, за да спрем войната, за да имаме успех в тази война, да напавим Украйна още хпо-силна и как да победим през тази година,“ разказа той.

На свой ред Байдън отбеляза значимостта на своето присъствие в Украйна днес, което демонстрира подкрепата от страна на САЩ за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на украинската държава.

„Мисля, че е критично важно да не остявяме никакви съмнения в това, че САЩ подкрепят Украйна в нейната война срешу жестоката агресия“, подчерта американският лидер.

Президентът на САЩ отбеляза, че се радва отново да посети Киев.

„Много неща се промениха от песледното ми идване. Случиха се ужасни неща, нахлуване, но в същото време украинците се проявиха както много малко народи са го правили в своя защита. И ни помогнаха да разберем значенето на демокрацията“, отбеляза Байдън.

Той предаде приветствие и от членовете на Конгреса. По думите на Байдън те са били силно впечатлени от неотдавнашното изявление ва Зеленски в Конгреса.

Президентът на САЩ разказа и за намерението си да обсъди със Зеленски как САЩ и съюзниците им най-ефективно да помогнат на Украйна в борбата за свобода и независимост.

Джо Байдън е бил в Киев шест пъти досега, но не и като президент.

Украинското външно министерство обяви по-рано днес, че в страната се очаква един от основните западни партньори на Киев. Украинските медии предадоха, че централните улици на столицата са опразнени и движението по тях е спряно, а в центъра е забелязан кортеж от специални автомобили.

Изненадващата визита на Байдън в Киев е факт само ден преди руският президент Владимир Путин да направи голямо обръщение, което се очаква да изложи целите на Русия за втората година от инвазията, която той започна на 24 февруари миналата година, отбелязва Ройтерс, цитирана от БНР.

По-рано днес центърът на украинската столица Киев беше затворен за движение, което предизвика слухове в местни медии, че президентът на Съединените щати е пристигнал в града за необявено посещение. Междувременно други източници съобщиха, че друг високопоставен американски служител може да е на посещение в Украйна.

Според съобщения в медиите САЩ също са увеличили своята сигурност и военновъздушното присъствие близо до границата на Украйна.

Епицентър.БГ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram