Байдън използва „извънредни правомощия“, за да предостави боеприпаси на Израел

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън използва извънредни правомощия, за да разреши продажбата на около 14 000 противотанкови ракети на Израел без одобрението на Конгреса, съобщи Reuters.

Държавният департамент на САЩ, след като обяви извънредно положение, в петък, 9 декември, се възползва от закона за контрол върху износа на оръжия и се съгласи на спешна продажба на танкови снаряди на стойност 106,5 милиона долара (194.53 милиона лева) на Израел.

Снарядите са част от по-голяма сделка на стойност над 500 милиона долара (913.31 милиона лева), която включва 45 000 снаряда за израелските танкове Merkava и която администрацията на Байдън иска Конгреса да одобри.

Отбелязва се, че тъй като войната между Израел и ХАМАС ескалира, въпросът как точно и къде се използват американски оръжия в конфликта става обект на по-голямо внимание, въпреки че американски официални лица заявяват, че не планират да налагат условия за военна помощ на Йерусалим.

Пентагонът съобщи в изявление, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е изложил подробни аргументи пред Конгреса, че танковите снаряди трябва незабавно да бъдат предоставени на Израел в полза на националната сигурност на Съединените щати.

Продажбата ще бъде от запасите на американската армия и ще включва високоексплозивни противотанкови многоцелеви трасиращи (MPAT) M830A1 120 mm танкови патрони и свързано оборудване.

„Израел ще използва подобрените способности като средство за възпиране на регионалните заплахи и укрепване на вътрешната си защита“, допълват от Пентагона.

Източник: Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram