Американските дипломати напускат Кабул, а талибаните настъпват все повече

Пентагонът изпрати 3000 военни на международното летище в Кабул, за да евакуират по-голямата част от служителите на американското посолство в афганистанската столица, съобщи говорителят на американското министерство на отбраната Джон Кърби, цитиран от VoA.

Междувременно талибаните продължават да завземат все повече територии, които доскоро бяха контролирани от афганистанското правителство

Военните ще пристигнат в Кабул в рамките на близките две денонощия.

По думите на Кърби, Пентагонът изпраща в Афганистан и повече военно-транспортни самолети, за да помогне за евакуирането на дипломатическите служители и на афганистанците, които се придобили право да заминат за САЩ.

Сега в Афганистан има 650 военни от американския контингент, чиято основна задача е да гарантират сигурността на дипломатите. Евакуацията на посолството започна по-малко от три седмици преди крайния срок 31 август, когато трябва да приключи изтеглянето на американските военни.

Кърби съобщи също, че още една сухопътна бойна група, включваща 4000 души, ще бъде разположена в Кувейт в подкрепа на операцията в Афганистан. Освен това още 1000 военни ще бъдат дислоцирани в Катар, за да съдействат за евакуацията на хиляди афганистанци, които са работили като преводачи на американските военни и служители.

Държавният департамент съобщи в четвъртък вечерта, че държавният секретар Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин са разговаряли по телефона с президента на Афганистан Ашраф Гани.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram