Акцията на командосите в Брюксел приключи с арест

Един човек беше задържан след края на операцията в брюкселския квартал Скарбек. Мъжът, чиято самоличност все още не се съобщава, е бил леко ранен при ареста си. Според телевизионния канал RTL, полицията е открила стрелба по мъж с раница, който е започнал да бяга от полицията. Засега не се дава допълнителна информация за състоянието на задържания. Полицейски източник съобщи по-рано, че днешната акция е свързана с вчерашния арест в Париж на френски гражданин, който е планирал терористичен акт във Франция. Акцията в община Скарбек има връзка с разследването около ареста на 34-годишния Реда Крикет в четвъртък. В апартамента на мъжа бяха открити голямо количество експлозиви, както и тежко въоръжение. В същото време кметът на Скарбек Бернар Клерфай посочи, че акцията има пряка връзка и с атентатите от Брюксел тази седмица. Тя се провежда в същия район, откъдето тримата терористи в брюкселското летище са тръгнали преди атентата. Кметът също така потвърди, че мъжът е задържан и ранен в крака.

Във вторник трима мъже взривиха два експлозива на летището в Брюксел. По същото време други двама атентатори взривиха бомба на една от метростанциите в града. При нападението загинаха над 30 човека, а ранените са над 270 души. Според белгийски медии по време на днешната акция също са били чути експлозии. Кметът Клерфай посочи също, че те обаче са били малки и контролирани от полицията.
По време на операцията целият район около нея беше блокиран. На мястото имаше засилено полицейско присъствие, както и военни патрули. Жителите на квартала бяха евакуирани. Към момента федералната полиция отказва да предостави повече информация, но се очаква в скоро време да има официално изявление. / БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram