Австрия защити издаването на визи на руската делегация за участие на Парламентарна асамблея на ОССЕ

В късната емисия новини австрийската обществена телевизия ОРФ излъчи снощи интервю с министъра на външните работи на Австрия Александер Шаленберг, в което той отново защити решението за издаване на визи на руската делегация за участие в предстоящата сесия на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Това е задължение, произтичащо от споразумението с държавата седалище на организацията – да осигури влизане в страната на всички делегати от държавите участнички. Шаленберг допълни, че се ориентира ясно според международното право, което трябва да се приложи в този случай, предава БТА.

Алтернативата да се разпусне ОССЕ всъщност не е никаква алтернатива, коментира външният министър. „Много несполучлива“ е датата на сесията – 24 февруари, когато преди година Русия нападна Украйна, но и в бъдеще ще са необходими платформи като ОССЕ. Всяка връзка и всеки разговор с Русия са трудни, но „трябва да останем в разговор“, обобщава Шаленберг.

Многостранността винаги е трудна, но като представители на седалището на организацията е необходимо да се погрижим да осигурим участието на всички делегати, заяви външният министър. Шаленберг изрази съжаление по повод на намерението на делегатите от Литва да обявят бойкот в случай на участие на руската делегация, защото има стойност да се покаже на Русия колко вече е изолирана.

Ясен е обаче и фактът, че с президента Владимир Путин няма да е възможно връщане към предишното статукво. Но въпреки цялата емоционалност трябва да се мисли и за това, че Русия няма да изчезне от картата, заяви Шаленберг.

Той защити изгонването на четирима руски дипломати, които до осми февруари трябва да напуснат Австрия. Министърът припомни, че за трети път се налага да приложи тази мярка, но „ще реагираме винаги, когато видим, че се злоупотребява с дипломатическия статут“, заяви Шаленберг. Всяка държава, която предприеме такива стъпки, ще почувства последиците, добави той.

Епицентър.БГ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram