Странен светлинен феномен преди труса в Мароко е забелязван и преди други големи земетресения

Съобщенията за „земетръсни светлини“, като тези, които се виждат във видеоклипове, заснети преди петъчното земетресение с магнитуд 6,8 в Мароко, датират векове назад в древна Гърция, пише CNN.

Тези изблици на ярка, танцуваща светлина в различни цветове отдавна озадачават учените и те все още нямат консенсус относно причините за възникването й, но тя „определено е реална“, казва Джон Дер, пенсиониран геофизик, който е работил в Геоложката служба на САЩ. Той е съавтор на няколко научни статии за земетръсните светлини или EQL.

„Виждането на EQL зависи от тъмнината и други благоприятни фактори“, обясни той в имейл.

По думите му, неотдавнашното видео от Мароко, споделено онлайн, изглежда като светлините на земетресението, уловени от охранителните камери по време на земетресение през 2007 г. в Писко, Перу.

Хуан Антонио Лира Качо, професор по физика в Universidad Nacional Mayor de San Marcos в Перу и Папския католически университет на Перу, който е изследвал феномена, казва, че видеото от мобилни телефони и широкото използване на охранителни камери са улеснили изучаването на светлините на земетресението.

„Преди четиридесет години беше невъзможно“, посочва той. „Ако ги видите, никой няма да повярва на това, което виждате“.

„Земетръсните светлини“ приемат различни форми

Земетръсните светлини могат да приемат няколко различни форми, според глава за феномена публикувана в изданието Encyclopedia of Solid Earth Geophysics през 2019 година.

Понякога светлините могат да изглеждат подобни на обикновени светкавици или могат да бъдат като светеща лента в атмосферата, подобна на полярно сияние. Друг път приличат на светещи сфери, носещи се във въздуха. Те също могат да изглеждат като малки пламъци, трептящи или пълзящи по или близо до земята или по-големи пламъци, излизащи от земята.

Видео, заснето в Китай малко преди земетресението в Съчуан през 2008 г., показва светещи облаци, носещи се в небето.

За да разберат по-добре земетръсните светлини, Дер и колегите му събраха информация за 65 американски и европейски земетресения, свързани с надеждни доклади за земетръсни светлини, датиращи от 1600 г. Те споделиха работата си в статия от 2014 г., публикувана в списанието Seismological Research Letters.

Изследователите установиха, че около 80% от изследваните събития на EQL са наблюдавани за земетресения с магнитуд над 5,0. В повечето случаи явлението е наблюдавано малко преди или по време на сеизмичното събитие и е било видимо на 600 километра от епицентъра на труса.

Земетресенията, особено силните, е най-вероятно да се появят по протежение на или в близост до зоните, където се срещат тектоничните плочи. Проучването от 2014 г. обаче установи, че по-голямата част от земетресенията, свързани със светлинни явления, са настъпили в рамките на тектоничните плочи, а не на техните граници.

Освен това светлините на земетресението е по-вероятно да се появят на или близо до рифтови долини, места, където – в някакъв момент в миналото – земната кора е била разкъсана, създавайки удължен низинен регион, който се намира между два по-високи блока земя.

Възможни причини за „земетръсните светлини“

Фридеман Фройнд, сътрудник на Дер и помощник-профес

©

ор в университета Сан Хосе и бивш изследовател в изследователския център Еймс на НАСА, излезе с една теория за светлините при земетресение.

Фройнд обясни, че когато определени дефекти или примеси в кристалите в скалите са подложени на механично напрежение – като например по време на натрупване на тектонични напрежения преди или по време на голямо земетресение – те моментално се разпадат и генерират електричество.

Скалата е изолатор, който при механично натоварване се превръща в полупроводник, казва той.

„Преди земетресенията огромни обеми скала – стотици хиляди кубични километри скали в земната кора – са подложени на напрежение и напреженията причиняват изместване на зърната, минералните зърна едно спрямо друго“, добави той в интервю чрез видео разговор.

„Това е като включване на батерия, генериране на електрически заряди, които могат да излязат от напрегнатите скали в и през ненапрегнати скали. Зарядите се движат бързо, до около 200 метра в секунда“, обясни той в статия от 2014 г. за The Conversation.

Други теории за това какво причинява светлините при земетресение включват статично електричество, произведено от разрушаването на скала и излъчване на радон, наред с много други.

Понастоящем няма консенсус сред сеизмолозите относно механизма, който причинява светлините на земетресението, и учените все още се опитват да отключат мистериите на тези изблици.

Фройнд се надява, че един ден може да е възможно да се използват „земетръсните светлини“ или електрическият заряд, който ги причинява, в комбинация с други фактори, за да помогне за прогнозиране на приближаването на голямо земетресение.

Източник: Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram