Пентагонът: Старческото слабоумие застрашава националната сигурност на САЩ

Сегашното ръководство на САЩ е най-възрастното в историята: делът на възрастните конгресмени се е увеличил драстично през последните години, пише The Intercept. Тази тема тревожи много избиратели. Така например 69% от демократите заявяват, че Байдън е „твърде стар, за да се кандидатира за преизбиране“.

Първото по рода си проучване, проведено от финансиран от Пентагона, стига до заключението, че старческата деменция сред възрастните висши ръководители в САЩ представлява заплаха за националната сигурност. Докладът беше изготвен тази пролет, след като няколко видни американски служители, ползващи се с доверието на тайните служби, публично се смутиха от възрастта си. Това доведе до призиви за оставки и предизвика дебат за застаряването на елита на Вашингтон.

Както КритичноБГ вече писа, сенатор Мич Макконъл, републиканец от Кентъки, наскоро премина в „режим на хибернация“ пред камерата за втори път в рамките на един месец. Междувременно той се ползва с най-привилегирования достъп до класифицирана информация от всички конгресмени като член на така наречената „Банда на осемте“. Деветдесетгодишната сенаторка Даян Файнщайн, демократ от Калифорния, е достатъчно възрастна, за да се обърква по време на гласуванията, и страда от „дупки в паметта“: забравя разговори и дори не помни, че е отсъствала месеци наред по здравословни причини. В същото време тя също беше дългогодишен член на „Бандата на осемте“ и продължава да е член на сенатската комисия по разузнаването, в която членува от 2001 г.

Проучване от април на отдела за изследвания на националната сигурност на корпорация RAND подчертава заплахата, която представляват лицата с настоящ или изтекъл достъп до държавни тайни: техните отслабващи умствени способности могат да се превърнат в заплаха за националната сигурност, тъй като те могат неволно да разкрият държавни тайни. „Лица с разрешение за достъп до класифицирана информация, които са работили с държавни тайни, могат да се превърнат в заплаха за сигурността, ако развият деменция и неволно разкрият държавни тайни“, се казва в проучването.

Отбелязва се, че това е единственото публично достъпно проучване на деменцията (общ термин за загуба на когнитивни функции) в най-високите етажи на властта, въпреки че американците живеят по-дълго и са по-податливи на нея от всякога. Освен това изследователите цитират редица случаи на офицери от разузнаването, починали от болестта на Алцхаймер – прогресивно мозъчно заболяване и най-честата причина за старческа деменция.
„Тъй като хората живеят по-дълго и се пенсионират по-късно, е наложително да се обърне внимание на когнитивните нарушения при изпълнение на служебните задължения“, се казва в доклада. „Нашите ограничени изследвания показват, че този проблем е ново „тъмно петно“ в областта на безопасността.“

Повечето притежатели на разрешения за достъп до класифицирана информация – все по-широк кръг от длъжностни лица и бюрократи – са подложени на строги и задълбочени процедури за проверка. За да получат такова разрешение, служителите преминават през многочасови тестове с детектор на лъжата. Властите също така разпитват техните учители, приятели и съседи и проверяват банковите им сметки и друга лична информация. Както казва един от висшите служители на Пентагона, който наблюдава такава програма, за служителите на разузнаването: „По същество вие се отказвате от правата си по Четвъртата поправка на Конституцията“.

Въпреки това, както посочват авторите на доклада на RAND, не съществува тест за възрастово влошаване на когнитивните способности. Всъщност нито възрастта, нито намаляването на умствената острота се споменават дори в заповедта на директора на националното разузнаване за „постоянна оценка“. В проучването не се посочват конкретни имена на американски служители, но то наля масло в огъня на неотдавнашните спорове относно геронтокрацията – властта на възрастните хора. След първия ступор на Макконъл пред камерите през юли броят на търсенията в Google на думата „геронтокрация“ скочи драстично.

„Президентът се обади, за да ме провери“, каза Макконъл в отговор на въпрос на репортери. „Казах, че съм оглушал от аплодисментите“, пошегува се той, намеквайки за неотдавнашния инцидент със самия 80-годишен президент, който се спъна и падна на церемонията по дипломирането през юни във Военновъздушната академия на САЩ в Колорадо. След този епизод самият Байдън вече беше обвиняван за отслабването на умствените си способности.

Въпреки че възрастта на Байдън е удобна възможност за Макконъл да отклони общественото внимание от собствения си гаф, това е въпрос, който тревожи много избиратели, дори и демократи. В проучване на Асошиейтед прес и Националния център за изследване на общественото мнение в Чикаго миналия месец 69% от демократите заявиха, че Байдън е „твърде стар, за да се кандидатира за преизбиране„. Проучване на CNN миналата седмица даде подобна картина – 67% от демократите заявиха, че партията трябва да издигне друг кандидат, а 49% изрично посочиха възрастта на Байдън като основна причина за безпокойство.

Като върховен главнокомандващ президентът има най-широк достъп до военни и правителствени тайни и правомощията да разсекретява информация. Никое друго длъжностно лице няма такъв привилегирован достъп. Настоящото ръководство на САЩ е най-възрастното в историята: делът на по-възрастните конгресмени се е увеличил драстично през последните години. През 1981 г. само 4% от конгресмените са били над 70 години. До 2022 г. техният дял е скочил на 23%.

През 2017 г. списание Vox съобщава, че няколко конгресмени имат диагноза „болест на Алцхаймер“. Тъй като длъжностните лица нямат стимул да разкриват този вид заболявания, е трудно дори да си представим истинските мащаби на проблема. Въпреки споровете в общността, нищо не подсказва, че избраните служители ще подадат доброволно оставка или няма да се стремят към преизбиране.

И така, след години на спекулации за оттеглянето ѝ, 83-годишната почетна председателка на парламента Нанси Пелоси, демократ от Калифорния, в петък смая обществеността, като обяви намерението си да се кандидатира за преизбиране за 19-ия си (!) мандат.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram